24.08.20 u 10:51

WHO

Vakcina neće okončati pandemiju koronavirusa

U Europi je zabilježeno više od 3,3 milijuna zaraženih koronavirusom te više od 205 000 smrti od posljedica pandemije.

Europska komisija odlučila je kupiti najmanje 300 miliona doza potencijalne vakcine od kompanije AstraZeneca.

To je prva takva europska kupovina vakcine dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za globalni pristup.

Bilateralni sporazum EU odražava poteze SAD-a drugih bogatih zemalja, a prema inicijativi WHO-a, neke među njima su kritične.

To dodatno smanjuje potencijalno dostupne zalihe u utrci da se osigura učinkovitu vakcinu za Covid-19, piše Reuters.

"Niti vakcina neće okončati pandemiju. Pandemija će završiti kada svi preuzmu odgovornost i nauče kako se ponašati s virusom. A to ovisi o nama. Taj dan može biti sutra.

Sezona gripe se također približava brzo. Ključno je da države prate aktivnosti u vrijeme gripe i pojačaju rutinski nadzor nad oba virusa te da se promovira vakcinisanje protiv gripe među rizičnim skupinama.

Ovo je posebno važno ove godine jer moramo zaštititi bolnice i zdravstveno osoblje koje se već suočava i s koronom, kako ne bi bili preopterećeni", poručio je Kluge.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO