25.10.16 u 21:39

BANJA LUKA

Usvojen Zakon o Danu Republike Srpske

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je usvojen Zakon o Danu RS-a, koji je izazvao višesatnu burnu raspravu u entitetskom parlamentu.

Zakon je podržalo 57 poslanika, protiv su bila dva, dok je troje bilo suzdržanih.


Posebnoj sjednici nisu prisustvovali bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije „Domovina“  (SDA, SBiH, HSP), jer smatraju da je ovo nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, što treba da sankcinišu predstavnici međunarodne zajednice, jer je Ustvani sud BiH osporio kao neustavan 9.januar, kao Dan RS-a.


Najavili su i mogućnost potpunog napuštanja rada u Narodnoj skupštini RS-a, ogorčeni i zbog dodjele skupštinskih priznanja presuđenim ratnim zločinicima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku te Biljani Plavšić.


Zakon o Danu RS-a oštro su kritikovali i poslanici opozicije u Narodnoj skupštini, uz tvrdnju da ovim vladajuće stranke u RS-u ustvari ukidaju 9.januar kao praznik RS-a, jer je njegovo obilježavanje sada "fakultativno", što su u SNSD-u negirali.


Vlada RS-a je kao poseban zakon predložila Zakon o Danu RS-a, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9.januar kao praznik i Dan RS-a.


Zakon o Danu RS-a ima svega četiri člana, u kojima je navedeno da je 9.januar Dan RS-a, te da se  obilježava i praznuje kao sekularni praznik. 


- Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a – navodi se u trećem članu ovog zakona.


Uz zakon je danas usvojen i zaključak SNSD-a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.


U obrazloženju zakona se podsjeća da je Odlukom Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9.januar kao Dan RS-a.


Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9.januaru kao Danu RS-a, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje.


Ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić je navela u završnoj riječi da je jasno da je 9.januar republički praznik i da su u pripremi ovog zakona „izabrali glas naroda“.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO