20.02.16 u 09:45

NAPUSTIO NAS ITALIJANSKI MAESTRO

Umberto Eco preminuo u 85. godini

Italijanski književnik, filozof, esejist, lingvist Umberto Eco preminuo je u 85. godini, prenijeli su italijanski mediji.

Umberto Eco je rođen 5. januara 1932. godine u Aleksandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. Radio je kao profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji.


Bio je stručnjak za estetiku i etiku srednjeg vijeka, ali je njegov literarni opus sezao od knjiga za djecu, književnih kritika, eseja o srednjovjekovnoj estetici, antropologiji, do eseja i romana.


Svoje sveobuhvatno znanje o srednjem vijeku Eco je iskoristio u romanu Ime ruže, objavljenom 1980., koji je kasnije ekranizovan, i koji je njegovo ime proslavio u široj javnosti. Autor je i djela Fukoovo klatno (Il pendolo di Foucault, 1988.), Ostrvo dana pređašnjeg (L'isola del giorno prima, 1994.). Njegovo najpoznatije djelo o srednjem vijeku je Umjetnost i lijepo u estetici srednjeg vijeka.


Umberto Eco bio je počasni doktor više od trideset univerziteta širom svijeta i nosilac brojnih odlikovanja. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO