02.12.11 u 16:06

EMISIJA "ZABRANJENI FORUM"

Udruženje "Okvir" prigovorilo RAK-u zbog govora mržnje na PINK BiH

Udruženje za promociju i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba, pružanje pomoći i podrške LGBTIQ populaciji „Okvir“ uputilo je jučer, 1. decembra, 2011. Godine, prigovor Regulatornoj agenciji za komunikaciju (RAK) zbog govora mržnje prema LGBTIQ osobama u emisiji Zabranjeni forum TV Pink BiH od četvrtka, 17. novembra 2011. godine, koja je bila posvećena temi „Promjena pola – tijelo kao zamka“.

Udruženje „Okvir“ smatra da je u emisiji više puta prekršen član 4. Kodeksa o emitovanju RTV programa koji zabranjuje govor mržnje. „Tokom emisije su u „telop-u“ prikazivane i SMS poruke gledalaca koje su sadržavale govor mržnje na rodnoj osnovi, te podsticale na diskriminaciju, mržnju, netrpeljivost i nasilje prema transrodnim i transeksualnim osobama. Pored sadržaja ovih poruka, u emisiji su čitani i komentari sa Facebook profila emisije, koji su također sadržavali poruke uvrijedljivog i diskriminatornog sadržaja, te se ponižavajuće odnosili prema transrodnim i transeksualnim osobama“, kaže se u izjavi za javnost Udruženja „Okvir“. Iz udruženja dodaju da je emitovano i nekoliko poruka koje su imale otvoreno prijeteći sadržaj, a prijeteći sadržaji bili su prisutni i u telefonskim uključenjima gledalaca i gledateljki, pri čemu se voditelj emisije nije ogradio od takvih sadržaja niti se prema njima kritički postavio. Udruženje „Okvir“ osudilo je takav način medijskog izvještavanja i nepoštivanja osnovnih ljudskih prava i od RAK zatražilo da reaguje u skladu sa članom 4. Kodeksa o emitovanju RTV programa koji pokriva govor mržnje. Inicijativu su podružale brojne organizacije civilnog društva i pojedinci, uključujući i Fondaciju Jedan svijet, ZaštoNe,Oštra Nula, Pokret Dosta!, Omladinski centar Ljubija, Udruženje Kvart, SOC, Forum žena Bratunac, Akcija Građana, Žene ženama, Fondacija CURE, SEKA Goražde, REVOLT, UNSA GETO, Maša Durkalić, Nataša Novaković i D. Sarzinski.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO