20.08.16 u 21:43

PUBLIKA JE IMALA U ČEMU UŽIVATI

Turski film 'Album' najbolji film 22. SFF-a

Nagrada "Srce Sarajeva" za najbolji film ovogodišnjeg 22. Sarajevo Film Festivala (SFF) dodijeljen je večeras u Narodnom pozorištu turskom filmu "Album" režisera Mehmeta Cana Mertoğlua.

Žiri ovogodišnjeg Festivala za igrani film "Srce Sarajeva" dodijelio je Ireni Ivanovoj za najbolju glumicu u bugarskom filmu "Bezbožnica", a za najboljeg glumca proglašen je Gheorghe Visu za odličnu izvedbu u rumunskom filmu "Psi".

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu "Bezbožnica" u režiji Ralitze Petrove, dok je specijalno priznanje žirija pripalo filmu "Psi" režisera Bogdana Miricăe.

"Srce Sarajeva" za najbolji kratki film dodijeljeno je večeras srbijanskom filmu "Tranzicija" u režiji Milice Tomović.

Specijalno priznanje žirija za kategoriju kratkog filma pripalo je rumunskom filmu "4:15 poslijepodne, smak svijeta" u režiji Gabi Virginia Șargae i Cătălin Rotaru te hrvatskom filmu "Zvir" u režiji Miroslava Sikavice.

Za ovogodišnji najbolji dokumentarni film "Srce Sarajeva" pripalo je rumunskom filmu "Samo dašak" urađenom u režiji Monice Lazurean-Gorgan.

Žiri za dokumentarni film 22. SFF-a specijalnu nagradu dodijelio je bosanskohercegovačkom filmu "Scream for me Sarajevo" u režiji Tarika Hodžića. Ovaj film dobio je i nagradu Al-Jazeera Balkans, kao i nagradu u kategoriji ljudskih prava.

Specijalno priznanje u kategoriji ljudskih prava "Human Rights" dodijeljeno je slovenačkom filmu "Granice" u režiji Damjana Kozole.

U kategoriji dokumentarnog film specijalnu nagradu dobio je i turski dokumenatrac "Baglar" u režiji Berke Bas i Melis Birder.

Između ostaloga, dodijeljene su i nagrada EDN Talent Grant, nagrada Međunarodne konfederacije umjetničkih kina CICAE, CINEUROPA nagrada.

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu i projekcijom francuskog filma u Metalcu "Tour de France" režisera Richarda Dajaidanija spuštena je zavjesa na 22. izdanje Sarajevo Film Festivala.

Producentica Amra Bakšić-Čamo je istaknula je da su ove godine prikazana 223 filma iz 61 zemlje, a brojne programe SFF-a pratilo je čak 100.000 posjetilaca.

Podsjetila je i da su tokom trajanja Festivala zabilježene niske temperature, a u noći kada je hollywoodski glumac Robert De Niro primio Počasno Srce Sarajeva temperatura je bila devet stepeni, ali sve to nije spriječilo gledatelje da do posljednjeg mjesta ispune Otvoreno kino Metalac, no i sve ostale kino dvorane.

U devet festivalskih dana filmovi su prikazani u 18 različitih programa, na sedam lokacija, a trajanje svih filmova je blizu 200 sati. Za nagradu "Srce Sarajeva" takmičilo se 39 filmskih naslova, a prikazano je 50 filmova iz regije.

Naredno 23. izdanje Sarajevo Film Festivala bit će upriličeno od 11. do 19. augusta 2017. godine.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO