23.07.19 u 09:39

KOFEIN I TRENING IDU ZAJEDNO

Tri blagodeti Kofeina

Sigurno ćete se složiti sa mnom da će 21 stoljeće, pored mnoštva pojava i trendova,  definitivno obilježiti i  dva trenda koji nisu nova, ali trenutno doživljavaju procvat.

To je trend fitnessa koji nikad nije bio popularniji, te konzumiranje kafe i kofeina, što i nije toliko loša stvar, jer je dokazano da kofein i trening odlično «idu» zajedno. Ne, ne mislim na kafiće u kojima ispijate vašu jutarnju kafu ili dok hodate na pokretnoj traci, već o korištenju svih blagodeti kofeina za poboljšavanje vaših sportskih performansi.

Ovo su tri načina na koji kofein poboljšava naš fitness.

1. Kofein je odličan način da sebi vratite volju za treniranjem. Istraživanja su pokazala da konzumiranje kofeina u našem tijelu stvara endorfin. Oni koji se bave trčanjem vjerovatno znaju da je endorfin tzv.hormon sreće i da se stvara nakon aerobnih treninga. Ono što mnogo ljudi ne zna jeste da endorfin isto tako umanjuje osjećaj boli, te nam omogućava da «izguramo» one teže treninge i utrke do kraja.

2. Tokom treninga naše tijelo se zagrijava i pri tome troši kalorije, zbog čega imamo izraz «topljenje kalorija». Kofein povećava tjelesnu temperaturu što znači da ako konzumiramo kofein 30 min prije treninga možemo da očekujemo više potrošenih kalorija za identično vrijeme i težinu treninga.

3. Kofein povećava koncentraciju i izoštrava naša čula. To ga čini idealnim za timske sportove poput nogometa, košarke, hokeja ili za ekstremne sportove poput downhill biciklizma gdje su svaka sekunda i trzaj bitni.

Sad kad znate neke od pozitivnih djelovanja kofeina, vrlo vjerovatno se pitate kako koristiti kofein u vašu korist. Kofein je idealan dodatak vašim jačim treninzima, gdje stavljate veći fokus na brzinu, snagu ili izdržljivost. Isto tako pametnim korištenjem energetskih pića možete doći do vašeg najboljeg rezultata na idućoj utrci. Ali više o tome u idućem tekstu.

Piše: Timur Čerkez (bh. Ironman)

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO