08.03.17 u 11:25

TOYOTA I-TRIL CONCEPT CAR

Toyotina vizija urbane mobilnosti 2030.godine

Razvijen u Toyoti u saradnji sa ED2 studiom u Nici, novi i-TRIL koncept pokazuje brojne inovativne aspekte Toyotinog istraživanja boljih i privlačnijih solucija koje su prihvatljivije za okolinu. Za premijeru ovog koncepta izabran je Salon automobila u Ženevi.

Označavajući promjenu u načinu razmišljanja vozača, i-TRIL je dizajniran tako da bude više od pukog proizvoda. Vođeni idejom da vozila moraju da obezbijede strast i zadovoljstvo vožnje, i-TRIL pokazuje da buduća električna vozila i te kako mogu da stimuliši čula i ubrzaju puls kod vozača.

Pogonjen električnim motorom i sa masom od samo 600 kg, i-TRIL je dugačak manje od 3 metra.

Upravljanjem, ubrzavanjem i kočenjem se upravlja uz pomoć drive-by-wire tehnologije. Osnovne komande su podijeljene za lijevu i desnu ruku, slično kompjuterskom mišu ili konzolama za igrice.

Nema instrumenata, već se vozaču, tokom manuelne vožnje, svi potrebni podaci prikazuju na head-up displeju. Multimedijalnim uređajima se upravlja glasovnim komandama preko takozvane „vještačke inteligencije“ vozila, kao dio novog pristupa pod nazivom Human Machine Interface (HMI).


Enterijer je dizajniran tako da u što manjoj mjeri podsjeća na javni prevoz. Bogato korištenje alkantare, zadnja sjedišta od kvalitetne tkanine i drveni elementi – sve to je izrađeno od recikliranih materijala. To putnicima pruža komforan prostor koji podsjeća na podjednako komforan i ekskluzivan prostor u njihovim domovima.


Tagovi: TOYOTA

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO