20.10.11 u 08:41

GDJE JE ZAPEO MILIONSKI PROJEKT ŽELJEZNICA FBIH

Talgo vozovi propadaju zbog Srbije i Hrvatske!

Iako je još prije nekoliko godina potpisan kreditni ugovor između BiH i Španije od 67,6 miliona eura, kojim je kupljeno devet garnitura nagibnih vozova "talgo", "Željeznice FBiH" (ŽFBiH) još nemaju sve dozvole za međunarodni saobraćaj, zbog čega ova kompanija dnevno gubi hiljade eura.

Internet i TV U Centralnoj radionici ŽFBiH u Rajlovcu nalaze se četiri garniture vagona. Podsjećamo, kupljeno je pet dnevnih i četiri noćne garniture. No, savremeni vozovi, s televizijom, internetom, tuš-kabinama i ostalom luksuznom opremom, i dalje samo skupljaju prašinu. Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Enver Bijedić kazao je jučer za "Avaz" da hrvatska i srbijanska ministarstva saobraćaja ne žele izdati dozvole za nove vozove, koji bi trebali saobraćati na relaciji Beograd - Beč - Budimpešta. U ŽFBiH za sada imaju samo dozvolu za saobraćaj prugama u BiH, tačnije do Ploča, kao i dozvole od Mađarske. "Zvaničan odgovor od susjeda nismo dobili. Ovo su moderni, nagibni putnički vozovi, koje oni nemaju. Možda je to razlog što nam ne daju dozvole. To bi izazvalo haos u njihovom saobraćaju, jer bi se putnici zapitali: 'Vidi bh. vozova, a vidi naših'" kaže Bijedić. Koliki su tačno gubici ŽFBiH, ministar kaže da je teško reći. No, sigurno je, ističe, da bi putnika bilo mnogo više od planiranih. S druge strane, u ŽFBiH ni nakon mjesec nisu željeli odgovoriti na naš upit i brojne telefonske pozive o tome dokle se došlo s projektom. Skupljaju prašinu Nezvanično saznajemo da su iz Srbije najavili da bi uskoro mogli izdati dozvolu za bh. vozove. No, nakon željezničke nesreće koja se nedavno dogodila u blizini Splita, a u kojoj je učestvovao upravo nagibni voz, Hrvatska neće, kako saznajemo, u skorije vrijeme izdati saglasnost ŽFBiH te će savremeni vozovi "talgo" najvjerovatnije i dalje skupljati prašinu u Rajlovcu. Zašto je raskinut ugovor s Turcima? Uprava "Željeznica FBiH" krajem prošle godine raskinula je ugovor sa željeznicama Turske o najmu 17 lokomotiva, koje su Turci godinama koristili i plaćali. Kako saznajemo, lokomotive od tada stoje na turskoj granici, a ŽFBiH na ovaj način gubi oko 10.000 eura dnevno.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO