23.07.20 u 12:54

MMMM

Šta treba znati o roštilju?

Kako bi izbjegli štetne posljedice po zdravlje, bolje je provjeriti je li meso gotovo tako da ga zagrizete, nego da komadić odsjećete nožem.

Roštilj je glavna domaća zabava ovih dana, čim je vrijeme postalo dobro, pa nije loše znati neke tajne velikih majstora roštilja.

Recimo, dodavanje ulja mesu i povrću na roštilju možda zvuči kao dobra ideja, ali zapravo je jako loše za zdravlje, kažu njemački naučnici.

Naime, kapi koje padaju na vatru dovode do pojave dima koji sadrži štetne tvari koje dolaze u hranu.

Radi se o supstancama koje se smatraju kancerogenima, pa bi ih trebalo izbjegavati, upozoravaju stručnjaci. Rješenje je u mariniranju hrane prije nego što je stavite na roštilj, a koliko dugo treba biti marinirana ovisi o marinadi i što se u njoj nalazi.

Kako bi izbjegli štetne posljedice po zdravlje, bolje je provjeriti je li meso gotovo tako da ga zagrizete, nego komadić odsjećete nožem.

Kada bi hamburger provjeravali nožem, može doći do istjecanja mesnih sokova na vatru. I za one jako oprezne, mesne sokove možete prikupiti u aluminijsku posudu ili roštilj tavu, savjetuju stručnjaci.

Eto, fali vam još samo dobar roštilj...

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO