27.02.18 u 14:17

ŠTA TO ZNAČI ZA KLUBOVE IZ BIH?

Promjene u kvalifikacijama za EL

Kao i u kvalifikacijama za Ligu prvaka, UEFA je napravila promjene i u borbi za Evropsku ligu, a koje startaju od sezone 2018/19.

Promjene se ugledaju u tome da ćemo imati šampionsku i ligašku stazu kvalifikacija.


Direktan plasman u grupnu fazu Evropske lige će osigurati 17 timova. Po dva predstavnika na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima imat će Španija, Njemačka, Engleska, Italija i Francuska. Po jednog predstavnika daju Rusija, Portugal, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka i Švicarska.


Direktno u grupnu fazu Evropske lige idu i klubovi eliminisani u trećem kolu i play-offu kvalifikacija za Ligu prvaka.


Prvak BiH će u slučaju da ispadne u prvom ili drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, nastaviti da se takmiči u kvalifikacijama za Evropsku ligu. U prošlosti je prvak naše zemlje morao da prođe prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jer je eliminacija značila i kraj nastupa u Evropi. Od sljedeće sezone to neće biti slučaj.


Najvažnija promjena u sistemu kvalifikacija za Ligu Evrope je uvođenje šampionske i ligaške staze. To će predstavljati problem za naše klubove sve dok ne popravimo nacionalni koeficijent.


Šampionska staza kvalifikacija dat će osam učesnika grupne faze Evropske lige, dok će kroz ligašku stazu plasman osigurati 13 klubova.


Kada je u pitanju šampionska staza sistem je prilično jednostavan. Klubovi koji budu eliminisani u preliminarnoj rundi i prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, njih 20, odmah će se preseliti u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.


Tako se zapravo nastavljaju kvalifikacije za Ligu prvaka, ali je nagrada pozicija u Evropskoj ligi. U trećem kolu igra deset klubova koji plasman osiguraju kroz drugo kolo, a priključuju im se poraženi iz drugog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, prenosi Faktor.ba.


Na kraju će u play-offu šampionske staze kvalifikacija za Ligu Evrope igrati deset klubova iz trećeg kola kvalifikacija i šest klubova koji budu eliminisani u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka.


Ligaška staza kvalifikacija za Ligu Evrope u mnogome je slična onome što smo gledali prethodnih sezona. Od preliminarne runde do play-offa kroz takmičenje će proći više od sto klubova i bit će zaista teško da neki klub iz BiH stigne do samog kraja.


U kvalifikacijama za Evropsku ligu igrat će osvajač Kupa BiH, vicepravak države i trećeplasirani tim na tabeli Premijer lige BiH. Oni odmah ulaze u ligašku stazu kvalifikacija.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO