13.06.16 u 12:35

Šta se dogodi kada scenario piše umjetna inteligencija

Jedan od najčudnijih filmova koji su se ove godine pojavili na repertoaru filmskog festivala Sci-Fi London privukao je izrazitu pažnju publike i medija zbog svog autora. Film Sunspring, naime, napisala je umjetna inteligencija Benjamin.

Radi se o filmu koji je sudjelovao u dijelu festivala nazvanom 48-satni izazov - natjecatelji dobiju listu rekvizita i nekoliko linija dijaloga koje moraju iskoristiti, i s njima trebaju snimiti film u roku od 48 sati. Naučnici koji rade na razvoju umjetne inteligencije na Univerzitetu u New Yorku posudili su Benjamina festivalu za potrebe izrade scenarija. Njegov je film na kraju završio među 10 najbolje ocijenjenih.


Benjamin je ‘dobio na čitanje’ nekoliko stotina scenarija za naučno-fantastične filmove i serije, poput Osmog putnika, Dosjea X i Zvjezdanih staza’ Ubrzo je izbacio scenarij, zajedno s potpuno nemogućim didaskalijama, poput ‘on stoji u zvijezdama i sjedi na podu’.


Osim što je napisao scenarij, Benjamin je komponirao i pjesmu koja svira na polovini filma, i napisao riječi za nju, nakon što je proučio bazu od 30 000 različitih pop-pjesama.KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO