29.09.16 u 08:44

Studentica slučajno izumila bateriju koja traje oko 400 godina

Ssvijet u kojemu bismo mogli napuniti mobilni telefon jednom u životu te ga koristiti dok ne umremo zvuči kao prilično dobar svijet.

Zahvaljujući izumu studentice Myje Le Thai s UC Irvinea, ta bi se ideja mogla pretvoriti u stvarnost. Le Thai, doktorandica na toj instituciji, slučajno je izumila bateriju koja bi mogla trajati i do 400 godina, što bi moglo značiti da se velik broj uređaja na bateriju neće morati puniti više nego jednom.


Le Thai je u laboratoriju u travnju ove godine omotala zlatnu nanožicu ljuskom manganskog dioksida te onda to sve umetnula u elektrolit od gela nalik na pleksiglas.


Uobičajeno je da nanožice u litij-ionskim baterijama postaju sve krhkije sa svakim punjenjem te u jednom trenutku prestanu raditi. No, ova baterija je drugačija. Baterija Le Thai može izdržati stotine tisuća punjenja, što znači da bi mogla potrajati i 400 godina.


Više o procesu izrade možete saznati u videu.KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO