11.02.15 u 15:15

KUHARI NOVE GENERACIJE

Spremanje jela kao umjetnost, Adnan Demirović

Predstavljamo vam Adnana Demirovića, mladog kuhara koji svojim čarolijama sve više skreće pažnju na sebe i svoj rad. 


Za kuhanje se počeo zanimati još od djetinjstva kada je u Osnovnoj školi Mehmedalija Mak Dizdar na času domaćinstva dobio zadatak da spremi hranu. Kroz smijeh nam prepričava:"Nisam spremio nista specijalno, bio je to klasični školski sendvič, samo što je bio u Francuskom bagetu. Poslije toga svojim roditeljima sam rekao da želim da se bavim kuhanjem. To je bila prekretnica u mom zivotu."


Poslije završene osnovne škole upisuje Ugostiteljsku školu u Sarajavu, koju završava 2005 g. U srednjoj školi odlazi na takmičenje u spremanju Nacionalnih jela u Novom Sadu na kojem osvaja zlatnu medalju toj kategoriji. Sve se promijenilo i od tada radi kao kuhar.


"Mada sam ja mislio da će to biti odmah stani za šporet i počni spremati jela, nisam bio u pravu. Put do onoga što jesam danas bio je trnovit. Počeo sam raditi kao perač suđa, pa sam onda malo napredovao, došao sam do poslova koje niko nije htio raditi npr. guljenje krompira, luka itd. Nije mi smetalo ništa da radim, volio sam da budem u kuhinji i da gledam ljude kako rade i učim od njih. Radio sam i sa kuharima koji nisu htjeli da mi otkrivaju neke tajne, nije mi bilo jasno što kriju od mene. Ali to što su krili od mene, sad mi znači jer sam uspio osjetiti neke začine i da mi ne kažu sta je. Razvio sam svoje čulo okusa.", prepričava Adnan.


Nakon završene škole počinje raditi kao šef kuhinje u jednom novootvorenom restoranu koji je imao poseban koncept. "U cilju nam je bilo spajanje jela sa vinima i bili smo prvi restoran takvog tipa gdje su se služile Slow Food večere. To je tip večere u slijedovima i svako jelo ima svoje vino koje se služi s tim.", ističe Adnan.


Adnan se uspjeva izgraditi kao kuhar koji se ne ustručava kombinovati slatko sa slanim i pušta svoju maštu prilikom pravljenja svakog jela. Zadnje tri godne radi kao Su-Chef u restoranu "4 sobe gospođe Safije". Ističe da je imao priliku da radi sa vrhunskim kuharima kao što su Marin Rendić iz Hrvatske kao i Josip Eterović, takođe iz Hrvatske. Tu je još i Jure Debulah iz Slovenije kao i mnogi drugi.


"Bosansku kuhinju volim da jedem, ali ne i da je spremam, jer su to jela takva kakva jesu i ne treba mjenjati ništa u njima. Opredjelio sam se na internacionalnu kuhinju sa notom fuzije u sebi. Volim da jela koja pravim izgledaju savršena, a da nisu komplikovana za napraviti.", ističe Adnan.


Za kraj naš gost govori o svojim ambicijama:"Moje ambicije su da se usavršim kao kuhar, koji će imati svoj restoran gdje ću svu svoju maštu služiti na tanjirima. Sa Facebook  stranicom (Wild Chef) sam počeo iz svog ćejfa, pošto dosta svojih jela pravim kući, želio sam da slikam ta jela i da podijelim neke recepte sa svojim fanovima. Neke stvari ne mogu okrivati kao sto meni nisu otkrivali."


U nastavku možete pogledati galeruju Adnanovih radova. Uživajte...

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO