18.02.15 u 18:52

SUTRA.BA SAZNAJE

Sporan ministar prometa i komunikacija i zamjenik šefa diplomatije

Lideri partija koje čine većinu na državnom nivou, Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (DF), Mladen Bosić (SDS), Dragan Čović (HDZ) i Mladen Ivanić (PDP) na pragu su dogovora o novoj državnoj vlasti jer su, kako je rekao Izetbegović, napravili osam od deset koraka.


Dva koraka koja preostaju da se riješe, saznaje portal Sutra.ba, jesu pitanja ko će biti ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH a ko zamjenik ministra vanjskih poslova. Zahtjevi stranaka, pokazao je ovaj sastanak u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mimoilaze se u svega ova dva mjesta. 


Na oba pretendiraju i Demokratska fronta i Hrvatska demokratska zajednica. DF je od početka priče o formiranju vlasti na državnom nivou izražavao pretenzije da preuzmu izuzetno važan resor prometa i komunikacija, resor koji utječe na mnoga obilježja države, od kontrole bh. nebom, preko prilično urušenog Javnog servisa, pa do strategije i politike telekomunikacionog tržišta, da ne pominjemo izgradnju autocesta u BiH. DF je ovaj svoj zahtjev javno više puta iznosio i obrazlagao. 


Računa se da, džentlmenski, ako SDA bira premijera, HDZ ministra finansija, Savez za promjene ministra vanjskih poslova, sljedeći "pick" bi trebao imati DF.


Što se tiče zamjeničkim mjesta u Vijeću ministara, sva ta mjesta krase zajednički sadržilac da zamjenici imaju onoliko (o)vlasti koliko se izbore ili koliko im dozvoli resorni ministar.  Osim u slučaju zamjenika ministra pravde, koji je zadužena za kontakt sa Evropskom unijom (EU) i usklađivanje pravne stečevine EU sa domaćim pravosudnim sistemom, te zamjenikom ministra vanjskih poslova, koji je osoba zadužena za kontakte sa Sjevernoatlantskim paktom, odnosno NATO-om. 


S obzirom da je Željko Komšić i tokom predsjedničkih mandata inzistirao na daljim koracima ka članstvu u NATO-u kao nečemu čemu je BiH realno bliža nego članstvu u EU, i da su u dogovoru sa strankama iz Republike Srpske inzistirali na ispunjenju uslova iz MAP-a, Akcionog plana za pridruživanje NATO-u, logično je da je ova stranka tražila da dalje, na neki način, bude involvirana u ove procese.


Na oba mjesta koja su strateški ključna za DF, oko je bacio i lider HDZ-a Dragan Čović, koji inzistira da pripadnu njegovoj stranci a pored ministarstva financija i trezora (Vjekoslav Bevanda) i ministarstva odbrane (Marina Pendeš). 


SDA je već "rezervirala" također važan resor civilnih poslova za partijskog potpredsjednika Adila Osmanovića te ministarstvo pravde za Almu Čolo


SDS u Vijeće ministara vraća Mirka Šarovića na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te sigurnosti za Dragana Mektića, dok bi šef diplomatije trebao biti PDP-ov generalni sekretar Igor Crnadak


"Neraspoređen" ostaje resor ljudskih prava i izbjeglica koji bi, po toj logici, trebao pripasti DF-u. No, u slučaju da DF i HDZ ne postignu dogovor u vezi sa „prometom i komunikacijama“ i zamjeničkim mjestom u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, cjelokupni paket bi mogao biti otpakiran a karte bi se mogle ponovno dijeliti. 


Postoje neke kombinacije ali sa njima treba sačekati. Ili će, možda, lider HDZ-a pokušati dodatno povezati pitanja imenovanja u Vijeću ministara BiH sa kadriranjem u Vladi Federacije BiH, čiji sastav Čovića ipak mnogo više interesira od slabe državne vlade?

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO