30.06.16 u 15:00

Snapchat - kako funkcioniraju filteri

Filteri na Snapchatu nasmijavaju ljude širom svijeta, zabavno je i jednostavno za korištenje, ali jeste li se ikada pitali kako ti filteri funkcioniraju. 

Snapchat je sve popularniji i sigurno ste makar čuli za ovu zanimljivu društvenu mrežu. Nudi bezbroj mogućnosti, od fotografiranja i snimanja, dodavanja teksta, naslova i črčkarija do 24-satne kolekcije svih foto i videozapisa koji se prikazuju svijetu ili samo vašim pratiteljima.


Donosimo vam nekoliko tajni o filterima na Snapchatu!


Kako Snapchat pogađa gdje vam treba staviti pseću njušku?


Snapchat je 2015. godine kupio Looksery s ukrajinskog startup-a. Filteri koriste računalno skeniranje što je ista tehnologija koju koristimo kada plaćamo preko mobitela ili kako Facebook zna ko je na fotografijama. Prvi korak je detekcija lica. Računar koristi kontrast između svijetlog i tamnog dijela slike kako bi identificiralo lice.


Algoritam skenira slikovne podatke kako bi se izračunao broj piksela i kako bi zaključio gdje je lice na fotografiji. Algoritam neće pronaći lice ukoliko je lice okrenuto direktno prema kameri. Za dodavanje ruža, tuša za oči i ostalih 'magičnih' elemenata u Snapchatu, aplikacija prvo treba locirati facijalne karakteristike.


Kada napokon detektira vaše lice, te tačke se koriste kao koordinate kako bi se stvorila 3D maska koja se može rotirati i pomicati.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO