18.08.16 u 13:34

SFF i Doha institut za film nastavljaju uspješnu saradnju

Projekcijom filmova Made on Qatar 2016 koja je upriličena danas u Multipleks Cinema City kinu, nastavlja se partnerstvo između Doha instituta za film iz Qatara i Sarajevo Film Festivala.

Menadžer za filmsku industriju, filmske radionice i istraživanja Doha film instituta Ali Khechen Qumra izarazio je zadovoljstvo saradnjom sa SFF. Govoreći o Doha film institutu, naglasio je njegovu posvećenost mladih autorima i to ne samo onima koji dolaze iz Qatara, već i autorima koji žive u Qataru, a dolaze iz, naprimjer, Egipta, Sirije…


Direktor SFF-a Miro Purivatra, govoreći o četvorogodišnjoj saradnji s ovim institutom, rekao je da je to dvosmjerno partnerstvo u sklopu kojeg SFF promovira filmove iz regiona, a s druge strane Doha film institut dobija još jednu evropsku platformu.


- Sretni smo da možemo vidjeti nove talente koji dolaze iz tog dijela svijeta, pogotovu iz djela koji je u ovom trenutku vrlo turbulenta, iz kojeg dolaze vrlo značajne teme i značajni filmovi - istakao je Purivatra.


Doha institut za film (DFI) je nezavisna i neprofitna kulturna institucija osnovana 2010. Institut pomaže razvoju lokalne filmske zajednice unapređenjem stručnog znanja, njegovanjem ljubavi prema filmu i doprinosom razvoju samoodrživih kreativnih industrija u Kataru.


Aktivnosti Instituta uključuju finansiranje i produkciju lokalnih, regionalnih i međunarodnih filmova, obrazovnih programa, prikazivanje filmova, te organizaciju Filmskog festivala za mlade Ajyal i Filmskog festivala Qumra.


Primarno usmjeren na kulturu, razvoj zajednice, obrazovanje i zabavu, Institut služi kao centar filmske industrije u Dohi, kao i regionalni i svjetski filmski centar za resurse. DFI je predan viziji Katara da se do 2030. ostvari kao ekonomija zasnovana na znanju.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO