04.01.17 u 15:50

NEPOŠTIVANJE ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH

SDA: OSBiH ne mogu učestvovati u obilježavanju 9. januara

Obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta Republike Srpske je protivustavan i antidejtonski čin te stoga pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne mogu učestvovati u bilo kakvim aktivnostima tim povodom, u protivnom, izlažu se odgovornosti zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH - upozoreno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).


"Bosna i Hercegovina je opredijeljena da gradi dobre odnose sa susjedima na bazi međusobnog uvažavanja i poštivanja. Međutim, dolazak zvaničnika susjednih zemalja na obilježavanje neustavnog 9. januara, bio bi čin nepoštivanja institucija BiH, a samim tim i nepoštivanja suvereniteta države BiH", poručuje ova stranka u saopćenju.

Iz SDA naglašavaju da se sva pitanja u entitetima BiH moraju rješavati dogovorom i voljom svih njenih građana, konstitutivnih naroda i Ostalih, a Dan entiteta RS-a ne može biti 9. januara, jer je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu što je jasno utvrdila Venecijanska komisija, a svojom Odlukom potvrdio i Ustavni sud BiH.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO