13.05.16 u 11:16

Schneider Electric i Politehnički institut uspostavljaju novi kolegij

Schneider Electric, globalni stručnjak za upravljanje energijom i automatizaciju i Fondacija za javno-privatno partnerstvo Politehničkog instituta u Grenobleu (Fondation Partenariale Grenoble INP) uspostavili su novi kolegij kojem će cilj biti postizanje izvrsnosti u plastronici – naučnoj disciplini koja kombinira tehnologije korištene u proizvodnji plastike te tehnologije izrade elektroničkih sklopova. 

Novi kolegij bavit će se međudjelovanjem tih  područja istraživanja i mogućnostima prenosa elektroničkih komponenti na trodimenzionalne površine. 


Plastronika je tehnologija koja će biti jako važna u industrijskim primjenama Interneta stvari (IoT). Kolegij o toj naučnoj disciplini pokrenut je na inicijativu kompanije Schneider Electric, u saradnji s dva fakulteta Politehničkog instituta u Grenobleu, (škole Pagora i škole Phelma), Laboratorije za procesno inženjerstvo, Instituta za mikroelektroniku, elektromagnetizam i fotoniku i Laboratorije za mikrovalnu karakterizaciju. Zadaća kolegija za razvoj plastronike je: 


Oblikovanje kombiniranih, trodimenzionalnih, hibridnih - elektroničkih i mehaničkih - međusobno povezanih sistema;


Razvoj robusnih tehnologija ispisa elektroničkih sklopova na plastičnim površinama – identičnih po naravi i po injekcijskom načinu proizvodnje onima koji se danas koriste u industrijskoj proizvodnji;


Ovladati dizajnom i izradom robusnih elektroničkih funkcionalnosti ispisanih direktno na elektrotehničke proizvode, optimizirati ih za upotrebu. Razviti njihove važne specifikacije: mehaničke, termičke, električne i, prije svega, otpornost na različite vremenske uslove; 


Istražiti nove modele tzv. aditivne proizvodnje elektroničkih sklopova metodama koje se koriste u obradi plastike. (Riječ je o industrijskoj varijanti 3D ispisa).

“Pokretanje kolegija za razvoj izvrsnosti u području plastronike pomoći će Schneider Electricu u ostvarivanju novih važnih pomaka u tehnologiji integracije elektroničkih funkcionalnosti u plastične komponente. To je u skladu s našom strategijom razvoja industrijskog Interneta stvari. Cilj je da Schneider Electric svojim korisnicima što prije ponudi niz novih, visoko-kvalitetnih pametnih proizvoda po pristupačnoj cijeni“, pojasnio je Prith Banerjee, tehnički direktor i izvršni potpredsjednik kompanije Schneider Electric.


O tvrtki Schneider Electric


Schneider Electric globalni je stručnjak za upravljanje energijom i automatizaciju. S prihodom od cca 27 milijardi eura u 2015. godini, naših 160.000 zaposlenika opslužuje klijente u više od 100 zemalja, pomažući im da upravljaju svojom energijom na siguran, pouzdan, efikasan i održiv način. Od najjednostavnijih sklopki, do složenih operativnih sistema, naša tehnologija, softveri i usluge unapređuju način na koji korisnici upravljaju svojim poslovanjem. Naše povezane tehnologije preoblikuju industrije, transformiraju gradove i obogaćuju živote. U Schneider Electricu to zovemo Life is On.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO