15.08.16 u 11:35

Sarajevo Film Festival obilježava Dan ljudskih prava

Sarajevo Film Festival sutra će posebnim programom obilježiti Dan ljudskih prava, a ovom je događaju domaćin već osmu godinu u saradnji sa Ambasadom Švicarske u BiH i Saveznim Ministarstvom vanjskih poslova Švicarske.

Tako će u kinu Meeting point biti prikazan dokumentarni film "U društvu vjernika" reditelja Mohammeda Ali Naqvia i Hemala Trivedia, nakon čega će biti upriličena panel-diskusija čija je ovogodišnja tema "Da li se kroz obrazovanje možemo boriti protiv nasilnog ekstremizma?". Ovo ostvarenje donosi uznemirujuće i razotkrivajuće istraživanje širenja radikalnog učenja islamske škole Red Mosque u Pakistanu  koja obučava generacije djece da svoje živote posvete džihadu ili svetom ratu još od malih nogu.


Javni obrazovni sistem u Pakistanu, koji je odavno potpuno fragmentiran i nedovoljno finansiran, proteklih je godina usljed porasta militantnog nasilja još i više uništen.  U protekloj je deceniji dodatno izgubio na kvaliteti, što je praćeno pojavom paralelnih obrazovnih institucija (javnih, privatnih i vjerskih), nemogućnošću stanovništva da pristupe kvalitetnom obrazovanju, nedovoljnom finansijskom podrškom vlasti, korupcijom i smanjenjem institucionalnih kapaciteta.


U zemlji sa stopom nepismenosti od 43 posto, gdje 17,2 posto ukupne populacije živi u siromaštvu, mnogi obrazovanje još smatraju luksuzom, posebno u ruralnim sredinama. Prema podacima iz zvaničnog  državnog godišnjeg statističkog izvještaja o obrazovanju za 2014/2015 godinu, šokantnih 24 miliona pakistanske djece ne pohađa školu.


Panel-diskusija nakon projekcije filma otvorit će niz pitanja u ovom problemu, poput - kako se kroz obrazovanje možemo suprotstaviti nasilnom ekstremizmu, da li nove ideje mogu poraziti stare idologije ili kako iz nastavnog plana i programa ukloniti diskriminatorne teorije koje siju razdor, a ugraditi lekcije o miru, pluralizmu  i toleranciji. Sarajevo Film Festival kroz Takmičarski program - dokumentarni film prikazuje filmove inspirisane različitim aspektima ljudskih prava, a obilježavanjem ovog značajnog datuma natoji se dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.


Na ceremniji zatvaranja SFF-a bit će dodijeljena i Nagrada za ljudska prava za film iz Takmičarskog programa - dokumentarni film koji na najbolji način obrađuje tu temu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO