30.09.16 u 09:22

SAD se odriče ključne uloge u modeliranju interneta

Američka vlada sprema se presjeći posljednju nit putem koje još kontrolira internet, odričući se većim dijelom simbolične, ali ipak važne uloge u upravljanju globalnim sistemom internetskih adresa.

Ako u posljednji tren ne iskrsne neki problem, tranzicija će biti provedena u subotu u pet sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu istekom ugovora između američke vlade i internetske korporacije za dodijeljena imena i brojeve (ICANN), koja upravlja takozvanom "korijenskom zonom" interneta.


Nakon isteka ugovora s američkim Ministarstvom trgovine ICANN će postati samostalna neprofitna međunarodna organizacija koja će upravljati Internetskom agencijom za dodijeljene brojeve, sustavom za internetske domene poput '.com-a'.


Američki i dužnosnici ICANN-a ističu da je ta promjena sastavni dio starog plana o 'privatizaciji' tih funkcija, dok pojedini kritičari tvrde da je posrijedi 'poklon' koji bi mogao ugroziti integritet interneta. Potpredsjednik ICANN-a Christopher Mondini ističe da promjena neće utjecati na svakodnevnu upotrebu Interneta i da će uvjeriti globalnu zajednicu da sustav neće podlijegati regulativi ni utjecaju nijedne države svijeta.


"Posrijedi je novi model upravljanja", kazao je Mondini za AFP.


Upravljanje sustavom bazirat će se na modelu višečlane strukture u kojoj će inženjeri, kompanije, nevladine skupine i vladina tijela onemogućavati prevlast pojedinačnih interesa. Ako neka od skupina u sastavu ICANN-a ocijeni da se organizacija udaljava od svoje zadaće, tumači Mondini, "moći će pokrenuti mjere za samokorekciju".


Pojedini zastupnici američkog Kongresa pokušali su zaustaviti tranziciju uz argument da će autoritarnim režimima omogućiti veću kontrolu nad Internetom. Tako je senator Ted Cruz tražio blokadu "radikalnog" plana o ustupanju kontrole nad internetom.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO