01.12.17 u 12:24

ŠEF OSCE-A UPOZORAVA

Rizik od vojne eskalacije u Evropi

Glavni sekretar OSCE-a Thomas Greminger upozorio je, povodom sve učestalijih incidenata i manevara u blizini granica, na rizik vojne eskalacije u Evropi.

“Postoje situacije koje bi mogle biti opasne”, ukazao je Greminger u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kako prenosi Tanjug.


Prema njegovim riječima, neophodne su mjere za postizanje povjerenja, više transparentnosti i srednjoročno efiktivniju kontrolu naoružanja.


“Imamo sve više manevara i stacioniranje trupa u blizini granice”, naveo je Greminger, aludirajući na Rusiju i članice NATO-a.


Istaknuo je da tu postoji rizik od eskalacije, kao i rizik “za nerazumijevanje”.


Konstatirao je da trenutačno vlada “apsolutni deficit povjerenja” među važnim akterima na prostoru OSCE-a.


Bečki dokument, kojim su se zemlje članice OSCE-a dogovorile u vezi mjera za uspostavljanje povjerenja, kako ističe Greminger, mora biti pod hitno prilagođen današnjoj realnosti.


Podsjetio je da je taj dokument iz doba ‘Hladnog rata’ i da je usmjeren na velike ratove, a danas već pojačani bataljun na pogrešnom mjestu može predstavljati sigurnosni rizik.


S tim u vezi, švicarski diplomat zahtijeva smanjenje donje granice za vojne vežbe, koje moraju biti najavljivane i na kojima moraju biti dozvoljene posjete.


Od Vijeća ministara OSCE-a, koje se iduće sedmice održava u Beču, Greminger očekuje političke impulse za primjenu sporazuma iz Minska u vezi s krizom u Ukrajini.


“Očekujem barem jasnu podršku aktivnostima OSCE-a u Ukrajini. To je važno za naš rad”, ukazao je on.


Greminger je istaknuo kako nije baš ohrabrujuće vojno stanje u istočnoj Ukrajini, gdje je prošle sedmice došlo do porasta incidenata.


“Situacija može uvijek eskalirati. S time u vezi smo vrlo zabrinuti”, rekao je on.


Greminger kaže da je do zastoja došlo i zbog političke pat-pozicije u Njemačkoj i primjećuje da je prisutan dojam da se čeka da Normandijska grupa bude u mogućnosti da djeluje.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO