14.04.20 u 16:50

WHO

Razvija se 70 vakcina, tri se testiraju na ljudima

Najdalje je u kliničkom procesu dospjelo eksperimentalna vakcina koju je proizvela hongkongška kompanija CanSino Biologics Inc. i Pekinški institut za biotehnologiju.

Farmaceutske kompanije žure se pronaći lijek za smrtonosni patogen, a tri kandidata već su u fazi testiranja na pacijentima, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Trenutno se u svijetu razvija 70 mogućih vakcina protiv koronavirusa, a tri kandidata već su u fazi testiranja na pacijentima, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Farmaceutske kompanije žure se pronaći lijek za smrtonosni patogen. Najdalje je u kliničkom procesu dospjela eksperimentalna vakcina koju su proizvele hongkongška kompanija CanSino Biologics Inc. i Pekinški institut za biotehnologiju, čija je vakcina u fazi 2, piše Bloomberg.

Druge dvije moguće vakcine koje se već testiraju na ljudima su u SAD-u neovisno razvili Moderna Inc. i Inovio Pharmaceuticals Inc., stoji u dokumentu Svjetske zdravstvene organizacije.

Napredak u razvijanju vakcina odvija se neviđenom brzinom jer se čini da infektivni patogen neće biti suzbijen isključivo zaštitnim mjerama.

Farmaceutska industrija se nada smanjiti vrijeme potrebno da se vakcina nađe na tržištu. Žele naći vakcinu već do iduće godine, dok je uobičajen vremenski period za razvoj, ispitivanje i početak masovne proizvodnje i vakcinacije stanovništva 10 do 15 godina.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO