20.04.20 u 12:40

GORAN ČERKEZ, ČLAN KRIZNOG ŠTABA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA FBIH

Prvo poluvrijeme dobili, starije osobe i djeca uskoro će moći vani

„Naravno, odredit ćemo kad mogu izaći i koliko dugo. Naravno i za mlađe osobe. Sve mjere ćemo uvoditi za 15 dana, da možemo pratiti“, kazao je Čerkez

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da smo u potpunosti uspjeli iskontrolirati epidemiju.

„U narednom periodu smo razgovarali o popuštanju mjera. Popuštanje mjera ne znači vraćanje na stari način života. Mi ćemo još duže vrijeme živjeti pod restrikcijama. Još dugo vremena ćemo nositi i maske i rukavice. No, mjere koje predviđamo malo će olakšati život građana. Korona je promijenila živote svih ljudi u svijetu, pa tako i nas u BiH“, kazao je Čerkez.

Konkretno razmišlja se u što kraćem roku omogući osobama treće životne dobi izlazak.

„Naravno, odredit ćemo kad mogu izaći i koliko dugo. Naravno i za mlađe osobe. Sve mjere ćemo uvoditi za 15 dana, da možemo pratiti“, kazao je Čerkez.

Napomenuo je da epidemija nije ni blizu kraja i moramo pratiti kontinuirano situaciju kako bismo mogli reagirati.

Kazao je i da se razmišlja o vraćanju odnosno otvaranju manjih obrta.

„Imamo određene vizije, planove i već naredne sedmice ćemo predložiti skidanje određenih restrikcija i vraćanju nešto normalnijem životu. Posebno se zahvaljujem osobama treće životne dobi i hvala roditeljima koji su savjesno poštovali naše mjere, je prvo dobiveno poluvrijeme je zahvaljujući građanima. Nadam se da ćemo i dalje slušati jedne druge i da ćemo imati zajednički pobijediti“, kazao je Čerkez.

Govoreći o reorganizaciji zdravstvenog sistema u KS kazao je da to nije nadležnost Ministarstva zdravstva FBiH i da će KCUS nastaviti pružiti usluge kao i ranije. „Svi teški pacijenti imat će uslugu na KCUS-u“, kazao je Čerkez.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO