13.06.18 u 19:25

DANAS U VITEZU

Prsten koji povezuje

Cilj UBHH Prsten u Vitezu bit će humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje, ulaganje u znanje i obrazovanje te uspostavljanje harmoničnog odnosa među svim Hrvatima u BiH

Nakon dvije godine od pokretanja inicijative s ciljem osnivanja Udruge 'Prsten' u Bosni i Hercegovini održana je Utemeljiteljska skupština na kojoj je osnovana Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten i izabrano njeno vodstvo. Ovim činom djelovanje Udruge UBH Prsten, koja u Hrvatskoj aktivno djeluje od 2005 godine, prošireno je i na teritorij Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila i pružila dodatna podrška Hrvatima u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak na tom području. Pozdravnim govorima podršku Utemeljiteljskoj skupštini dali su izaslanik Sabora RH, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, u ime predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u svojstvu izaslanika, govorio je Mijo Marić, a prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.
   
'Pokretanje Udruge UBHH Prsten u Vitezu smatram logičnim slijedom našeg strateškog djelovanja i zato sam ponosan što ćemo, sada kada smo sazreli, kada imamo infrastrukturu, sadržaj i programe, okupljati Hrvate u Bosni i Hercegovini kroz platformu Prstena nudeći programe slične onima u Hrvatskoj. Bude li posebnih specifičnosti koje mogu proizići iz potrebe prostora, a vjerojatno hoće, zasigurno da će udruga i to ispoštovati', naglasio je predsjednik UBH Prsten Mijo Marić.

Primarni cilj UBHH Prsten u Vitezu bit će povezivanje uspješnih gospodarstvenika i poduzetnika kako bi se potaknule nove investicije i ulaganja u gospodarstvo središnje Bosne pa i na drugim područjima gdje žive Hrvati u BiH. S osnivačke skupštine poručeno je kako će Udruga UBHH Prsten biti lišena političkih i stranačkih predznaka kako bi se izbjeglo zatvaranje u nacionalne okvire  te da je ključna uloga Prstena uspostavljanje harmoničnog odnosa među svim Hrvatima u BiH. Sjedište novoosnovane Udruge biti će u gradu Vitezu, a na predsjedničko mjesto UBHH Prsten izabran je izvršni direktor Sveučilišta 'Vitez' u Vitezu, Zdenko Vukić.

„Povezujući sve Hrvate u Bosni i Hercegovini Prsten će, prepoznajući veličinu u jednostavnost, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnosti i spremnost na podršku, njegujući tradicije krajeva iz kojih dolazimo, humanitarno i karitativno djelovati, gospodarski povezivati i nastupati, ulagati u znanje i obrazovanje, podupirati razvoj pasivnih područja i tvrki s tih prostora, istaknuo je novoizabrani predsjednik UBHH Prsten Zdenko Vukić te dodao kako „Prsten nije i neće biti mjesto na kojem će se kreirati političke platforme, ali će činiti ono što je moguće kako bi se harmonija različitih političkih interesa u tolerantnom duhu svodila na traženje zajedničkih rješenja“.
 
U novoosnovanoj udruzi UBHH Prsten vodit će se računa o teritorijalnoj, obrazovnoj, starosnoj i spolnoj pripadnosti i zastupljenosti dok će se Upravni odbor sastojati od čak 33 člana, a u kasnijoj fazi proširit će se na 52 člana. Pored predsjednika Zdenka Vukić iz Travnika, za dopredsjednike udruge UBHH Prsten izabrani su Veseli Čule iz Čitluka i Ante Domić iz Brčkog.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO