14.08.16 u 07:00

NEŠTO ŠTO SE MNOGIMA NEĆE DOPASTI

Problemi s ključevima na daljinsko otključavanje

Sigurnosni stručnjaci pronašli su grešku kod ključeva na daljinsko zaključavanje kod automobila 15 marki, a posebice su pogođeni modeli koncerna Volkswagen, javlja njemački javni servis NDR u četvrtak.

- Sigurnosna greška omogućava kopiranja šifriranog koda koji ključ šalje automobilu prilikom otključavanja na daljinu - stoji u izvješću skupine stručnjaka sa Sveučilišta u Birminghamu i Bochumu koje bi službeno trebalo biti predstavljeno u petak u SAD-u na jednom sajmu o sigurnosti u cestovnom prometu.


Procjenjuje se da je prodano oko 100 miliona automobila sa sigurnosnim manjkom a od toga velika većina su automobilske marke koncerna Volkswagen poput VW-a, Škode, Seata i Audija.


- Problem je u tomu što Volkswagen od 1995. u svoje ključeve ugrađuje svega nekoliko različitih sustava za šifriranje - rekao je Timo Kasper, jedan od znanstvenika koji su otkrili sigurnosni manjak.


Volkswagen je priopćio kako je tvrtka „u kontaktu“ sa stručnjacima kako bi se otklonila greška u sustavu. Istodobno je ukazano na to da pogođeni automobili „ne ispunjavaju iste sigurnosne standarde“ kao aktuelni modeli.


Stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhoefer sa Sveučilišta Essen/Dusiburg kritizirao je automobilsku industriju zbog dosadašnjeg „naivnog“ odnosa prema problematici hakiranja sigurnosnih sustava.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO