05.08.17 u 15:15

LJUBAV NIJE ŠALA

Prije zajedničkog života bitno je razgovarati sa partnerom

Često mislimo da ako krenemo da živimo sa našim partnerom da će sve biti kao iz bajke i da će svi dotadašnji problemi u vezi magično nestati. Iako postoji velika šansa da će se ovakav scenario ostvariti, treba biti maksimalno oprezan i dobro se pripremiti za sve potencijalne nesuglasice do kojih može da dođe kada počnete da dijelite zajedničko mjesto stanovanja

Savjetujemo vam da detaljno razgovarate o ovim temama prije nego što se odlučite za zajednički život sa vašim partnerom.

Mjesto stanovanja

Nije isto da li ćete se vi useliti kod vašeg partnera ili on kod vas, ili ćete možda zajednički birati stan koji ćete iznajmljivati. Pomislite samo na sve prepirke koje mogu nastati kada unesete vaše tone garderobe i kozmetike u njegove već gotovo pune ormare i plakare. Nije pametno ni da odmah nametnete svoj stil i krenete da sklanjate njegove stvari, kako bi brže bolje stan dekorisali po vašim estetskim kriterijima. U slučaju da se odlučite da iznajmljujete neki prostor, bez zajedničke stopostotne saglasnosti o lokaciji i izgledu stana, otvorićete sebi vječni problem u vašoj vezi.

Lični prostor

Možda vam se čini paradoksalno da istovremeno želite da živite zajedno sa vašim partnerom, ali vam je stalo i do privatnosti i ličnog prostora, ali vjerujte nam, ne postoji ništa bitnije od toga. Istraživanja su pokazala da su parovi koji ne provode svaki trenutak slobodnog vremena zajedno mnogo sretniji od onih koji ništa ne rade samostalno. Ne libite se da se viđate sa vašim društvom bez vašeg dragog ili odete sami u šetnju gradom ako vam to prija. I kada ste kod kuće, slobodno se povucite u sobu sa knjigom i odmorite od napornih razgovora. Vaša veza će biti jača zbog toga. Pronađite prostor za sebe, čak i kada ste kući.Zajednički troškovi

Dogovorite se na vrijeme kakav način života želite da vodite sa vašim sadašnjim zaradama. Možda bi on htio više da štedi, dok vi nemate problem da se zadužujete i trošite dosta novca na hranu i namještaj. Ko plaća račune? Da li dijelite iznos stanarine? To su sve pitanja o kojima detaljno treba razgovarati prije početka zajedničkog stanovanja, kako kasnije ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

Gosti

Kada počnete da živite zajedno više ne možete samostalno da odlučujete ko će i kada da vam dolazi u kuću. Pronađite kompromisno rješenje koje neće previše uznemiravati nijednog od vas. Gledanje fudbalske utakmice sa prijateljima je u redu ako se ne dešava previše često, a sigurni smo da ni on ne želi baš uvijek da prisustvuje vašim trač-partijama sa drugaricama. Staloženi dogovor o prikladnim trenucima za zvanje gostiju će vam pomoći da izbjegnete dosta potencijalnih sukoba.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO