18.06.15 u 18:12

UŽITAK ZA SVE LJUBITELJE AUTOMOBILA

Predstavljamo vam novi BMW serije 7.

S novim BMW-om serije 7, BMW je redefinirao kako ekskluzivno, luksuzno iskustvo u vožnji treba izgledati u svom suvremenom obliku koji ruši barijere. 

Revolucionarne  tehnologije u području dizajna lakih materijala, pogonskih sustava, podvozja, operativnih sustava, inteligentnog povezivanja i unutarnjeg uređenja stavljaju naglasak na BMW-ov cilj da poveže nenadmašan užitak u vožnji s udobnošću koju luksuzna limuzina pruža na dugim putovanjima.

Predajom štafete s jedne generacije na drugu u samom vrhu BMW-ove ponude modela BMW-ov brand ujedno predstavlja mnoštvo inovacija bez premca kod konkuretskih proizvođača.

Kad je riječ o poboljšanju dinamike, potrošnje, udobnosti i sigurnosti u vožnji, među ključnim faktorima je i korištenje plastike ojačane ugljičnim vlaknima (carbon-fibre-reinforced plastic CFRP) u izgradnji karoserije, motori nove generacije BMW grupe, hibridni sustav novog BMW-a 740e koji se može spojiti na električnu mrežu (plug-in hybrid), aktivni sustav podvozja Executive Drive Pro, prekidač za kontrolu iskustva u vožnji s ADAPTIVE (prilagodljivim) načinom vožnje te nova tehnologija prednjih svjetala BMW Laserlight. S druge strane, kako bi se povećala udobnost na stražnjim sjedalima, noviteti uključuju funkciju Executive Lounge s mogućnosti masaže i programom vitalnosti, Sky Lounge panoramski stakleni krov, tepih Welcome Light Carpet, naglašeno osvjetljenje ambijenta te držač za pametne telefone s punktom za induktivno punjenje.

Među istaknutijim inovacijama kad je riječ o operativnom sustavu i tehnologijama pomoći u vožnji nalaze se i unaprijeđenje iDrive sustava, koji sad sadrži i zaslon na dodir te BMW upravljanje pokretom, zajedno s funkcijom Touch Command (upravljanje na dodir), novi BMW-ov Head-Up zaslon u području vjetrobranskog stakla izravno u vidokrugu vozača, upozorenje pri uključenju u promet na križanjima, asistent za kontrolu upravljanja i vožnju u voznom traku, aktivna zaštita od bočnih sudara, Surround View sa 3D pregledom i sustav parkiranja preko daljinskog upravljača.

Dizajn: otmjena pojava, uvjerena dinamika, ekskluzivna elegancija.

Dizajn novog BMW-a serije 7 idealno je utjelovljenje karaktera ovog automobila. Skladne proporcije, beskompromisno odmjeren dizajn vanjštine i precizne linije ukazuju na to da je ovdje na djelu smopouzdanje u pogledu stila, samouvjerena dinamika i ekskluzivna elegancija. Optimizirana ravnoteža između užitka u vožnji i udobnosti na dugim putovanjima pronalazi svoju jasnu ekspresiju u nepogrešivoj auri luksuzne limuzine koju automobil odašilje podjednako u standardnoj verziji kao i u verziji s produženim razmakom između osovina.

Karakteristična svojstva interijera uključuju obilje prostora koji je naglašen horizontalnim linijama i površinama, dizajn kokpita koji je prilagođen vozaču, spoj vrhunskih materijala i preciznog inženjeringa te sofisticirane funkcionalnosti elemenata za upravljanje i prikaz funkcija. Paket M Sport, paket s dizajnom Pure Excellence te kompozicija BMW Individual Design (personalizirani dizajn) bit će dostupni kod novog BMW-a serije 7 već od izlaska na tržište.

Oni izrazito učinkovito ističu, svaki posebno, dinamičnu sposobnost automobila, ekskluzivnu eleganciju te luksuznu unutašnjost kako bi zadovoljili najrazličitija očekivanja kupaca širom svijeta.

- Mi u BMW-u vjerujemo da se budućnost može vrlo učinkovito predvidjeti, a mi ćemo se potruditi da je oblikujemo -  objasnio je Adrian van Hooydonk, viši potpredsjednik Dizajna BMW grupe.

- Najvažniji cilj kod dizajniranja ovog novog automobila bilo je stvaranje vizije modernog luksuza te nadilaženje očekivanja naših kupaca. Prema vjerovanju BMW-a, ideja modernog luksuza je ukorijenjena u najmodernijim tehnologijama i izuzetno pažljivom pridavanju važnosti detaljima. Ova generacija BMW-a serije 7 je najluksuzniji, najudobniji te -u svakom pogledu- najbolji automobil koji smo ikad proizveli u ovoj klasi.

BMW EfficientLightweight: Carbon Core jezgra od ugljičnih vlakana smanjuje masu vozila čak za 130 kilograma. 

BMW EfficientLightweight pomaže da se masa novih modela BMW-ove serije 7 smanji čak i do 130 kilograma u usporedbi s prethodnicima iz starije generacije. Tu srednje mjesto zauzima dizajn karoserije s tehnologijom Carbon Core, koja je rezultat preuzimanja tehnologije iz postupka razvijanja BMW i automobila.

BMW serije 7 prvi je auto u klasi kod kojeg se industrijski proizvedena plastika ojačana ugljičnim vlaknima (CFRP) kombinira s čelikom i aluminijem. Ovaj pametno osmišljeni koncept karoserije koristi pristup kombinacije materijala kako bi se povećala snaga i čvrstina putničkog prostora, a da se pritom istodobno i smanji masa samog vozila.

Nova generacija motora sa šest cilindara.

Novi BMW serije 7 dostupan je sa znatno dorađenim motorom V8 te varijantama sa šest cilindara iz najnovije generacije motora BMW grupe. Svi motori opremljeni su standardnim prijenosom, s isto tako unaprijeđenim automatskim mjenjačem s osam brzina. BMW-ov inteligentni sustav pogona na sve kotače xDrive, koji je dostupan kao dodatna oprema, također funkcionira učinkovitije nego ikad.

BMW 740e, hibrid s priključkom na električnu mrežu, dolazi s BMW-ovom tehnologijom eDrive.

Dolaskom BMW-a 740e u ponudu modela serije 7, u klasu luksuznih limuzina uvedena je i BMW-ova eDrive tehnologija, prvi put razvijena za automobile BMW i. Model hibrida s priiključkom na električnu mrežu, koji će izaći na tržište u produženom obliku kao BMW 740Le te će nositi oznaku  BMW 740Le xDrive kad je opremljen s inteligentnim sustavom pogona na sva četiri kotača,  opremljen je benzinskim motorom s četiri cilindra te električnim motorom, koji zajedno proizvode snagu od  240 kW/326 KS. BMW 740e bilježi potrošnju od 2.1 litre na 100 kilometara prema europskom testu za hibridna vozila, uz ukupnu potrošnju električne energije od 12.5 kWh na 100 kilometara.

Emisije CO2 iznose 49 grama na kilometar (približne vrijednosti). Električni sustav vožnje, kojem energiju daje litij-ionska baterija visokog napona, daje motorima s unutarnjim izgaranjem zamjetan poticaj kad je potrebno naglo ubrzanje. Nadalje, BMW-ova tehnologija eDrive omogućuje potpuno električnu vožnju koja je stoga potpuno oslobođena emisija i to pri brzinama do 120 km/h i s dometom do 40km.

Dinamika i udobnost u vožnji prema najvišim standardima. 

Sofisticirana i precizna tehnologija podvozja te dodatni sustavi kontrole podvozja- od kojih su neki dio tvorničke izvedbe, a neki dodatno dostupni- povećavaju i dinamiku novog BMW-a serije 7 i kvalitetu vožnje. U isto vrijeme, ravnoteži koja je postignuta između ta dva aspekta vožnje nema premca u klasi luksuznih limuzina. Standardne specifikacije uključuju i dvoosovinsku zračnu amortizaciju s automatskim poravnavanjem te dinamičnu kontrolu amortizera.

Novitet integralnog aktivnog sustava upravljanja nalazi se u daljnjem poboljšanju udobnosti, dinamičnosti, držanja i sigurnosti. Taj je sustav sad dodatno dostupan zajedno s funkcijom BMW xDrive te sustavom Executive Drive Pro s aktivnom stabilizacijom od naginjanja te funkcijom predviđanja zasnovanom na podacima , koja je sad dostupna po prvi put. Elektromagnetske poluge protiv naginjanja smanjuju naginjanje vozila kod brzog ulaska u zavoje, a aktivni sustav kontrole podvozja prilagođava reakciju amotizera na rupe i neravnine na cesti.

Najnoviji val inovacija omogućava vozačima najveću slobodu pri odabiru savršenog paketa mogućnosti njihovog automobila; mogu se odlučiti za još bolje sportske performanse ili za daljnje poboljšanu udobnost, a mogu i koristiti štedljivi način vožnje ECO PRO. Način vožnje ADAPTIVE također se može aktivirati preko novo oblikovanog prekidača za kontrolu iskustva u vožnji. Kod ovog načina vožnje, automobil se prilagođava načinu vožnje i karakteristikama kolnika.  

Intuitivno upravljanje funkcijama preko zaslona na dodir i BMW-ove kontrole pokretom.

Kod novog BMW-a serije 7, zaslon operativnog sustava iDrive po prvi put dolazi s zaslonom na dodir. To znači da će kupci moći upravljati sustavima na isti način kao što koriste i moderne mobilne uređaje. Pored korištenja kontrolera kao i ranije, sustavi i funkcije sad se mogu odabrati i dodirom na zaslonu.

Još jedan novitet je i BMW-ova kontrola pokretom, koja se sad po prvi put uvodi. Pokrete rukom registrira 3D senzor te se tako mogu jednostavno i intuitivno koristiti funkcije za informacije i zabavu. Pokreti se mogu koristiti za mnoštvo funkcija, primjerice za podešavanje glasnoće ili za prihvaćanje odnosno odbijanje telefonskih poziva. Dostupna je i opcija da se odabrana gesta spoji sa željenom funkcijom. Kao šlag na tortu, tu je i novi drzač pametnih telefona integriran u sredinju konzolu, koji omogućuje bežično, induktivno punjenje mobilnih telefona po prvi puta u jednom automobilu.

Luksuzni ambijent sa svim pogodnostima: Executive Lounge, Touch Command.

Modeli BMW 750Li xDrive, BMW 740Li, BMW 730Ld i BMW 730Ld xDrive, dodatno opremljeni funkcijom Executive Lounge, koja daje novo značenje riječi osobne udobnosti u luksuznom automobilu, nude razinu komfora za klasu višu od svega dosad viđenog. Ovaj paket opreme uključuje automatsku klimu sa kontrolom četiri zone, električno podesiva komforna sjedala s funkcijom masaže straga te aktivnu ventilaciju za sva sjedala, s opcijom sjedenja  Executive Lounge Seating, mogućnosti uključenja stražnje konzole Executive Lounge te entertainment iskustva za stražnja sjedala s BMW-ovim upravljanjem na dodir.

Funkcija masaže sad dolazi i s programom vitalnosti, koji omogućuje putnicima straga da sudjeluju u aktivnoj fizičkoj vježbi u svrhu osvježenja i povrata snage. Opcija sjedenja Executive Lounge Seating povećava udobnost na sjedalu iza suvozačevog, koje se može pomaknuti prema naprijed dodatnih 90 milimetara te ima električni oslonac za stopala integriran u naslonu. Putnik na stražnjem sjedalu može se opustiti u iznimno udobnom položaju zahvaljujući naslonu koji se može spustiti gotovo u horizontalan položaj.

Stražnja konzola Executive Lounge sadrži sklopivi stol, dodatne držače čaša i sustav upravljanja na dodir. Ovaj tablet od 7 inča koji se može pomicati omogućuje korisnicima da upravljaju funkcijama za informacije, zabavu i udobnost koje su dostupne na stražnjim sjedalima BMW-a serije 7, a usto se može koristiti i za reproduciranje eksternih audio i video datoteka, za igranje igara te za surfanje internetom.

Detalji koji daju dašak otvorenosti prostora: Ambient light i Sky Lounge Panorama stakleni krov. 

Ekskluzivnu unutrašnjost novog BMW-a serije 7 dodatno naglašava i detaljno dizajniran sustav osvjetljenja. Opcija ambijentnog osvjetljenja sad uključuje i novi tepih Welcome Light Carpet, koji stvara uočljivo osvjetljenje područja oko vrata automobila. Još je jedna jedinstvena opcija i Ambient highlight, ambijentalno svjetlo s naglaskom za produžene izvedbe automobila. Ta opcija stražnji dio vozila obasjava  atmosferskim osvjetljenjem koje se nalazi vertikalno postavljeno u B-stupićima.

Produžene izvedbe novog BMW-a serije 7 tkođer će biti dostupne i sa Sky Lounge Panorama staklenim krovom, koji je također jedinstven u klasi luksuznih limuzina. Kad se smrači, svjetlo koje dolazi iz ugrađenih LED izvora jednoliko se raspoređuje po površini stakla, gdje se zadržava na ucrtanim motivima. Ovime se stvara atmosferska iluzija neba posutog zvjezdama.

Još jedna opcija koja je putnicima dostupna kako bi se povećala udobnost u vozilu je i paket Ambient Air, koji ionizira zrak i pruža izbor između osam mirisa. S druge strane, za izvanrednu kvalitetu zvuka tu se brine novi Bowers & Wilkins Diamond surround sound sustav, koji je posebno usklađen za interijer novog BMW-a serije 7.

Svjetska premijera u novom BMW-u serije 7: Parkiranje preko daljinskog upravljača.

Novi BMW serije7 prvi je serijski automobil u svijetu koji će moći manevrirati, parkirati i ući/izaći u pravokutne parkirne prostore te u garaže bez da se itko nalazi za upravljačem. Stoga kontrola parkiranja preko daljinskog upravljača omogućuje vozačima pristup uskim parkirnim prostorima s lakoćom. Vozač pokreće vožnju automobila u ili iz parkirnog prostora preko (također tek razvijenog) BMW Display ključa. Dok automobil izvodi poluautomatski manevar, vozač pazi na prepreke. 

Jedinstveno u konkurenciji luksuznih limuzina: BMW Laserlight. 

Još jedna novina u klasi luksuznih limuzina je i BMW Laserlight, otprije poznat zbog  BMW-a i8. Zahvaljujući tehnologiji BMW Selective Beam, ova svjetla ne zasljepljuju te se mogu odabrati umjesto standardnih LED prednjih svjetala. Laserska svjetla stvaraju vrlo svijetlu, jasnu bijelu svjetlost te omogućuju domet dugih svjetala od 600 metara, što je dvostruko od LED tehnologije

Inovativni sustavi pomoći u vožnji s BMW ConnectedDrive za poboljšanu udobnost i sigurnost. 

Asistent za upravljanje i vožnju u voznom traku, asistent za ostanak u voznom traku s aktivnom zaštitom od bočnih sudara, zaštita od stražnjeg sudara te funkcija upozorenja kod prometa na križanjima, dodani su u sklopu sustava Driving Assistant Plus. Nadalje, asistent pri prometnom zastoju- koji dolazi s poluautomatiziranom vožnjom- dostupan je na svim vrstama ceste.

A aktivna regulacija brzine sa funkcijom kreni-stani sad zahtjeva od vozača da pritisnu tipku kako bi prihvatili ograničenja brzina koje je otkrila funkcija Speed Limit Info. Nova generacija sustava Surround View sad uključuje i 3D pregled te panoramski počni pogled na kontrolnom zaslonu. 

Proizvodnja u BMW-ovom pogonu u Dingolfingu: stručnost u proizvodnji laganih materijala bez premca u svijetu. 

Novi BMW serij 7, kao i svi prethodnici, biti će sastavljen u BMW-ovom pogonu Dingolfing. Taj pogon spaja višegodinje iskustvo u sastavljanju luksuznih limuzina s neusporedivom stručnosti kad je u pitanju proizvodnja lakih materijala. BMW Dingolfing je centar za aluminij u BMW-ovoj globalnoj mreži tvornica te je sad postala i prva tvornica automobila u svijetu u kojoj  se  CFRP koristi u konstrukciji karoserije kao dio hibridne tehnike materijala

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO