17.03.11 u 16:41

SARAJEVO

Poetski maraton "Diogen traži čovjeka"

Povodom Svjetskog dana poezije, 21. marta, te prvog dana proljeća, elektronski magazin iz Sarajeva Diogen pro kultura i Festival Sarajevo "Sarajevska zima" u ponedjeljak organiziraju poetski maraton "Diogen traži čovjeka".

Poetski maraton će početi u 11 sati, a završiti će narednog dana, 22. marta, u istom terminu  i tom prilikom predstavit će se 21 umjetnik. Ibrahim Spahić, direktor "Sarajevske zime" , rekao je danas na konferenciji za novinare da je riječ o umjetnicima, odnosno pjesnicima iz SAD-a, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH te da će cjelokupan taj treći dio programa Festivala, od 19. do 22. marta, biti u znaku solidarnosti s japanskim narodom koji je doživio neviđenu prirodnu katastrofu. Spahić je posebno istaknuo  da je japanska umjetnost "svih ovih godina bila dragulj japanske civilizacije i kulture na programima Festivala". Tokom manifestacije bit će promovirano i prvo izdanje godišnjaka Diogen pro kultura, štampanog na 300 strana, unutar kojeg je predstavljeno 80 autora iz Ukrajine, SAD-a, BiH, Srbije, Irana, Rusije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Magazin će predstaviti književnik i glavni i odgovorni urednik Sabahudin Hadžialić. Također, pjesnici će tokom trajanja poetskog maratona posjetiti NVO Altruista "Svjetlo", gdje će, uz druženje, mladima s posebnim potrebama iskazati podršku, uz upoznavanje o načinima rada i podsticajima za kulturne aktivnosti i te populacije. Po završetku poetskog maratona, 22. marta, svi učesnici programa "Diogen traži čovjeka", povodom Svjetskog dana voda, posjetit će Vrelo Bosne na Ilidži i posaditi sedam lipa. Svjetski dan poezije se obilježava dvanaestu godinu u nizu, a uspostavljen je od UNESCO-a radi promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO