09.01.17 u 23:55

OBRATITE PAŽNJU

Pametni telefoni su opasniji nego što se misli

Većina ljudi zna da previše gledanja u mobitel šteti, ali nova studija pokazuje da su smartfoni nezdraviji i više nego što se misli, posebice kada su u pitanju oči

Pametni telefoni zalijepili su nam se za ruke i ne ispuštamo ih gotovo nikad, ne obazirući se previše na razna upozorenja o opasnosti njihovog pretjeranog korištenja.


No, kad su u pitanju djeca, trebali bismo postaviti granicu, jer se pokazalo da djeca koja provode više vremena koristeći se mobitelima imaju i više simptoma sindroma suhog oka.


Suho oko ili kseroftalmija stanje je u kojem oči ne suze dovoljno, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka. Obično se povezuje sa starijim ljudima, ali specijalisti vjeruju da se to stanje u djece podcjenjuje.


Naime, kada zurimo u ekrane i monitore, manje trepćemo što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i rasta vjerojatnosti za bolest suhog oka.


U studiji je analizirano 916 korejske djece između sedam i 12 godina starosti. U nešto manje od sedam posto njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnosticiranje suhog oka.


Ustanovljeno je da je 97 posto djece s tim stanjem u prosjeku koristilo pametni telefon više od tri sata dnevno. Oni drugi u prosjeku su se tim uređajem koristili 37 minuta dnevno, a djeci kojima su pametni telefoni uskraćeni na mjesec dana, simptomi su se u potpunosti povukli.


Možda takav drastičan potez i nije potreban, no više kontrole - svakako!

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO