03.09.16 u 09:00

UMJETNIČKA GALERIJA BIH

Otvorena izložba 'Ženskom rukom'

Izložba „Ženskom rukom: doprinos ženskog srpskog slikarstva i vajarstva umjetnosti BiH", na kojoj su predstavljena najznačajnija djela Adele Ber, Ive Despić, Mice Todorovć, Rajke Merćep i Milene Šotre, otvorena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. 

Postavka sadrži veliki broj djela - ulja na platnu, akvarela, crteža, grafika i skulptura, što svjedoči o zastupljenosti svih temeljnih likovnih formi.

Izložbu, koja je pobudila iznimno interesovanje poklonika umjetnosti, otvorio je ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukičević, istaknuvši da je izložba realizirana u organizaciji Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" i Umjetničke galerije BiH i u saradnji s Narodnim muzejom iz Beograda te muzejima iz Sarajeva, Tuzle i Trebinja.

Podsjetio je da je tokom prošle godine SPKD Prosvjeta organizirala izložbu „Srpski slikari češke škole“ koja je, također, bila dobro prihvaćena, izražavajući očekivanje da će kontinuitet predstavljanja umjetničkih ostvarenja biti nastavljen.   

Sudionike skupa pozdravili su direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović i predsjednik SKPD Prosvjeta Savo Vlaški, kao i likovni kritičar i autor predgovora za štampani Katalog Vojislav Vujanović, naglašavajući značaj predstavljenog umjetničkog opusa, kao i autorica koje su vlastitim djelima svjedočile nastanak i razvoj bh. moderne umjetnosti.

Istaknuto je da se radi o umjetnicama koje su obilježile početak bh. likovne umjetnosti 20. stoljeća, otvarajući novu stranicu na kulturnoj sceni ovih prostora.

Pojedina grafička ostvarenja, nastala u periodu između dva svjetska rata, svrstana su u vrh jugoslovenske grafike toga vremena.

Izložba i Katalog rezultat su istraživačko-izložbenog te izdavačkog poduhvata čiji je cilj da se u bh. kulturi istaknu primjeri prvih likovnih umjetnica, darovitih školovanih žena, od kojih su neke studirale ili se usavršavale u Beču, Parizu, Njujorku, Zagrebu i Beogradu.

U Katalog su, pored reprodukcija djela iz Umjetničke galerije BiH, uklјučene i reprodukcije djela iz fundusa Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Hercegovine Trebinje, Međunarodne galerije portreta Tuzla i Muzeja Sarajeva.

Posjetioci izložbu "Ženskom rukom" mogu pogledati svim danima osim nedjelje od 10.00 do 20.00 sati, od 2. septembra do 1. oktobra u Umjetničkoj galeriji BiH.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO