09.04.15 u 00:17

USPJEŠNA PRIČA SE NASTAVLJA

Nova Fabia R 5 dobila zeleno svjetlo

Nakon sveobuhvatnog procesa provjeravanja i uspješne homologacije, međunarodni automobilski savez- FIA, dao je zeleno svjetlo za novu ŠKODA Fabiju R 5.

Sad novi rally automobil može nastaviti 114 godina dugu i veoma uspješnu priču u automobilskim trkama ovog češkog proizvođača na utrkama širom svijeta.

Fabia R 5 je bazirana na proizvodnji nove Fabije i nasljednik je modela Fabia Super 2000, koji je otišao u historiju kao najuspješniji rally automobil u historiji ŠKODA motosporta.

- Oduševljeni smo što nam je međunarodni automobilski savez FIA dao zeleno svjetlo. Sad možemo pokazati koliko je dobar naš novi rally automobil na automobilskim utrkama - rekao je član uprave ŠKODE Dr. Frank Welsch.
ŠKODIN novi rally auto je čisti high-tech.

U skladu s FIA propisima, ŠKODA Fabia R 5 je opremljena 1,6-litarskim turbo motorom, za razliku od 2,0-litrenog asinhronog motora iz Fabije Super 2000. Osim toga, novi automobil s pogonom na sva 4 točka ima 5- brzinski sekvencijalni mjenjač i McPherson ovjes.

Masa vozila je najmanje 1.230 kilograma, što je navedeno u propisima. Od samog starta projekta, ŠKODA Motorsport je proveo 15 mjeseci na razvoju preciznog podešavanja automobila kako bi obezbijedio da ultra-moderne komponente imaju savršenu interakciju. 

Vrhunski vozači kao što je šampion Azije i Pacifika Jan Kopecký (CZ), evropski šampion Esapekka Lappi (FIN), legenda rally utrka “Fast” Freddy Loix (B) i višestruki austrijski šampion Raimund Baumschlager (AT) dali su vrijedan doprinos razvoju novog rally vozila.

U vožnji do homologacije, prešli su oko 10.000 kilometara testnih vožnji na širokom rasponu cesta i uslova vožnje u Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Španiji i Finskoj. Po hladnoći, ledu, jakom suncu, na asfaltu, šljunku ili snijegu – ŠKODA Fabia R 5 je uspješno prošla svaki test.

Već vlada veliki interes za ŠKODA Fabiju R 5, jer je ona nasljednik ŠKODA Fabije
Super 2000, koja je bila svojevrsna garancija za osvajanje titule.

S ukupno 50 međunarodnih i nacionalnih titula za 6 godina, ŠKODA Fabia Super 2000, koja se prvi put pojavila 2009. godine, bila je najuspješniji projekt u 114 godina dugoj historiji motosporta u ovoj kompaniji.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO