29.11.16 u 21:37

DEUTCHE TELEKOM

Njemačka: Zbog mogućeg sajber napada 900.000 domaćinstava

Oko 900.000 domaćinstava u Njemačkoj, korisnika operatera Deutsche Telekom suočavaju se od jučer s problemima pristupa internetu zbog mogućeg sajber napada, saopštila je ta kompanija.

Teškoće povezivanja s internetom, fiksnim telefonom ili televizijom počeli su u nedjelju popodne za oko 900.000 korisnika od 20 miliona pretplatnika Deutsche Telekoma.


Portparol kompanije je rekao da polaze od pretpostavke da je bilo spoljne intervencije na ruterima i dodao da se izgleda radi o softveru koji onemogućava vezivanje rutera sa mrežom operatera.


- I dalje tragamo da utvrdimo tačno koji ruteri su pogođeni - dodao je on i rekao da nema jasne slike problema.


Neki korisnici su imali privremene teškoće pristupa internetu, drugi su imali promjenljiv kvalitet pristupa, a kod nekih ništa nije radilo.


Deutsche Telekom je saopštio da su njegovi stručnjaci, kao i kao stručnjaci proizvođača rutera, radili cijelu noć da pronađu rješenje. Za sada se preporučuje korisnicima da uključe i isključe svoj ruter.


Deutsche Telekom  avodi da se pogođena domaćinstva ne nalaze u istoj geografskoj zoni, niti u velikim gradovima.


Za sada nije otkriven ni jedan element o izvoru ovog mogućeg sajber napada.


Njemačka obavještajna služba optužila je ove godine rusku tajnu službu da vodi međunarodne kampanje sajber napada s ciljem špijunaže i sabotaže.


U Njemačkoj su prema navodima meta napada bili donji dom parlamenta (Bundestag) i političke partije.


Njemačka kancelarka Angela Merkel je ocijenila ovog mjeseca da bi Rusija preko sajber napada ili kampanjama dezinformacija mogla da pokuša da utiče na parlamentarne izbore u Njemačkoj 2017. godine.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO