22.05.19 u 20:54

STRAŠNO!!

Nivo mora raste za dva metra?

Zbog očekivanog porasta temperature do dva Celzijeva stepena, ledeni dio Grenlanda i dalje najviše pridonosi porastu nivoa mora.

Naučnici vjeruju da bi uslijed globalnog zatopljenja, odnosno zbog ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktici nivo mora mogao porasti i dvostruko više nego što se dosad pretpostavljalo, piše BBC.

Dosad se vjerovalo da bi do 2100. nivo mora mogao porasti za nešto manje od jednog metra, no po najnovijoj studiji stvarni nivo  porasta mogao bi biti i dvostruko veći, što bi moglo rezultirati raseljavanjem stotina milijuna ljudi, kažu autori studije.

Pitanje porasta nivoa mora bilo je jedno od najkontroverznijih pitanja što ga je 2013. pokrenuo Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC), kada je objavio svoje peto izvješće.

IPCC je tada upozorio da bi daljnje zagrijavanje planeta, a da se pritom ne ostvari veće smanjenje emisije stakleničkih plinova, do 2100. moglo rezultirati porastom globalnog nivoa mora za 52 do 98 cm.

To bi se dogodilo u slučaju najgoreg scenarija - porasta temperature za 5 Celzijevih stepeni.

"Povećanje nivoa mora do 2100. moglo bi iznositi između 7 i 178 cm, no kada otapanju alpskih ledenjaka dodate i otapanje ledenjaka izvan ledenih pokrivača ili kontinentalnih ledenjaka, kao i termalnu ekspanziju mora, vrlo brzo stižete do dva metra", kazao je voditelj studije, prof. Jonathan Bamber s bristolskog sveučilišta.

Zastrašujuće posljedice


Zbog očekivanog porasta temperature do dva Celzijeva stepena, ledeni dio Grenlanda i dalje najviše pridonosi porastu nivoa mora. No s porastom temperatura u obzir se moraju uzeti puno veći dijelovi antarktičkih kontinentalnih ledenjaka.

"Kada u obzir uzmete ova manje vjerojatna, ali ipak prihvatljiva predviđanja, možemo kazati da stručnjaci misle kako postoji malena, ali statistički značajna vjerojatnost da će zapadni Antarktik postati vrlo nestabilan, a tomu će pridonijeti i dijelovi istočnog Antarktika", kaže Bamber.

Ovakav bi scenarij, odnosno porast nivoa mora za oko dva metra imao katastrofalne posljedice.

Izračunali su da bi u tom slučaju nestalo oko 1,79 milijuna četvornih kilometara nastanjive površine planeta, što je jednako veličini Libije. Veći dio toga područja nalazio bi se u područjima od iznimnog značaja za uzgoj hrane, poput, primjerice delte Nila, a ugroženi bi bili i veliki obalni gradovi, među kojima London, New York i Šangaj.

"Da biste shvatili o čemu govorim usporedit ću to sa sirijskom izbjegličkom krizom koja je rezultirala dolaskom oko milijun izbjeglica u Europu, a to je oko 200 puta manje od broja ljudi koji bi bili raseljeni kada bi nivo mora i oceana porasla za dva metra", pojasnio je Bamber.

Pet posto je mnogo

Autori studije ističu kako još uvijek ima vremena da se izbjegne ovakav zastrašujući scenarij, osobito ako se u narednim desetljećima znatno smanji emisija stakleničkih plinova.

"Kad bih vam rekao da postoji pet posto izgleda da vas pregazi auto kada prelazite cestu, ne biste joj ni prišli. Čak i vjerojatnost od jedan posto znači da bi se poplava koja se događa samo jednom u stotinu godina mogla ipak dogoditi za vašeg života. Bilo kako bilo, vjerojatnost od pet posto predstavlja ozbiljan rizik za naš planet", kazao je Bamber.

Rezultati studije objavljene pod nazivom "Ice sheet contributions to future sea-level rise from structured expert judgment" objavljeni su u stručnome časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO