09.07.20 u 14:08

UPFBIH NAKON SASTANKA SA ČELNICIMA POLITIČKIH STRANAKA U FBIH

Nemojte donositi zakone koji neće osigurati stvarno rasterećenje privrede

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine ohrabreno je razgovorima sa čelnicima političkih stranaka koje su formirale Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Čelnici političkih stranaka izrazili nedvosmislenu podršku zahtjevima poslodavaca i obećali da će njihovi kadrovi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti raditi na implementaciji dogovorenog.

Nakon sastanka, tokom operativne implementacije dogovorenog uočili smo drugačije stavove koji idu čak do toga da se traži povećanje  doprinosa.

Zakonska rješenja koja je predložila Vlada FBiH i koja se trenutno nalaze u zakonskoj proceduri nisu reformska i neće olakšati položaj privrede, niti omogućiti ekonomski rast i rast životnog standarda.
Tražimo da se doprinosi smanje na 30 posto, oslobađanje plaćanja poreza na dobit za iznos koje poslodavci investiraju. Tražimo da se do kraja godine nastavi subvencioniranje privrede koja je imala pad prihoda zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Paralelno, očekujemo da se što prije utvrde kriteriji za određivanje minimalne plaće, kako bi se u najskorijem vremenu pristupilo pregovorima i utvrdilo značajno povećanje minimalne plaće, koje bi bilo puno veće od onoga što se posljednjih dana spominjalo u javnosti kao mogući novi iznos minimalne plaće.

Ukoliko, čak i ovi minimalni zahtjevi nisu prihvatljivi, pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da odustanu od donošenja zakonskih rješenja koja su trenutno u parlamentarnoj proceduri.
Potpuno je neracionalno trošiti energiju, sredstva i vrijeme koji neće osigurati nikakvo poboljšanje poslovnog ambijenta i povećanje plaća. Svi naši prijedlozi osiguravaju očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, stabilnost budžetskih prihoda i prihoda vanbudžetskih fondova te u konačnici predstavljaju siguran put za izlazak iz postojeće krize.
Sada je pravo vrijeme za donošenje ovih reformskih mjera koje će osigurati rješenja za izlazak iz krize i omogućiti ekonomski rast.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO