07.07.18 u 18:08

ŠVICARCI SE NALJUTILI

Nećemo više proizvoditi igrače za Albaniju, Hrvatsku i Bosnu

Švicarski nogometni savez razmišlja o zabrani dodjeljivanja dvojnog državljanstva.

Glavni sekretar Švicarskog nogometnog saveza Alex Miescher u opširnom intervjuu za Neue Zürcher Zeitung istaknuo je kako “dvojna državljanstva stvaraju problem u svim sferama švicarskog društva”.

“Dvojna državljanstva stvaraju problem ne samo u nogometu, već u svim sferama švicarskog društva. Postoje socijalne razlike i pitam se može li Švicarska postaviti određene granice i kriterije”, izjavio je Alex Miescher.

Otkrio je kako su pojedinačni incidenti Granita Xhake i Xherdana Shaqirija u ogledu grupne faze sa Srbijom na tekućem Svjetskom prvenstvu u Rusiji – proslave pogodaka slavili su simbolizirajući albanske simbole u vidu dvoglavog orla – u švicarskoj kući nogometa potaknuli žustru raspravu.

“Njihove geste nisu bile provokacije političke prirode. Njihove su proslave bile emocionalne reakcije povezane s porodičnom historijom. Međutim, situacija se bespotrebno zapetljala”, rekao je i pozvao političare da porazmisle o ukidanju dvojnih državljanstava.

Švicarska je poznata kao zemlja s ogromnim brojem migranata. Poznato je više slučajeva kada su pojedinci nogometno odrasli u Švicarskoj, no s vremenom bi se opredijelili za povratak u svoje domovine.

“Pretpostavimo samo da će se Švicarska plasirati na sljedeće Svjetsko prvenstvo u Kataru. Vjerojatno će se kvalificirati pojedine afričke države, kao i Bosna i Hercegovina te Hrvatska i Albanija. Mnogima smo od njih već napravili gotove igrače. Sa spomenutom se praksom pod hitno treba prestati”, poručio je glavni sekretar Švicarskog nogometnog saveza.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO