20.07.19 u 16:23

OPASNO?

Najtopliji juni u svijetu od početka mjerenja

Juni 2019. najtopliji je u proteklih 140 godina koliko se mjere i bilježe temperature, pokazuje analiza Nacionale uprave za oceane i atmosferu.

Podaci koje su u četvrtak objavili američki naučnici za juni pokazuju ono što ljudi u Europi, te u dijelovima Afrike i Južne Amerike već znaju: Temperature širom svijeta rekordne su za taj mjesec.

Juni 2019. najtopliji je u proteklih 140 godina koliko se mjere i bilježe temperature, pokazuje analiza Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA). Raniji rekord je držao juni 2016.

Mjerenje za juni pokazuje da se radi o 414. mjesecu zaredom i 43. junu zaredom u kojem su prosječne globalne temperature iznad prosjeka, prema bazi podataka NOAA.

Podaci koji su u skladu s drugim službenim analizama pokazuju kontinuirani trend zagrijavanja koji bi mogao postaviti 2019. na mjesto jedne od najtoplijih godina od 1880-ih.

Globalno klimatsko izviješće NOAA za juni pokazuje da su temperature tla i oceana 0,95 stupnjeva Celzija iznad prosjeka za 20. vijek od 15,5 stupnjeva Celzija.

Rekordno visoke temperature tokom juna 2019. zabilježene su u dijelovima srednje i istočne Europe, Sjeverne Rusije, Azije, Afrike, Južne Amerike i iznad dijelova Indijskog, Tihog i Atlantskog oceana, prema NOAA.

Izvještaj NOAA za juni 2019. također procjenjuje nivo arktičkog leda.

U tom mjesecu zabilježena je drugi najniži nivo leda u junu u proteklu 41 godinu, odnosno 10 posto ispod prosjeka za razdoblje 1981. - 2010.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO