26.04.17 u 14:38

MEĐUNARODNI SAJAM HRANE „SALÓN DE GOURMETS“

Najljepši krug kroz Madrid

Ako ste za kraj aprila u svoj kalendar putovanja uvrstili Madrid, onda morate znati i koja mjesta ne smijete propustiti posjetiti. Jedan pun krug kroz treću po veličini prijestonicu u Evropi može vam omogućiti da vidite neizostavne destinacije, predivne muzeje i uživate u gurmanskim specijalitetima na međunarodnom sajmu hrane „Salón de Gourmets“.

Polazna tačka je najgrandioznija građevina Madrida, ali i najveća palača u Zapadnoj Evropi - Palacio Real de Madrid (Kraljevska palača).

Ukoliko budete imali sreće i vremena da prođete kroz svih 3.000 soba i uživate u umjetničkim djelima kraljevske porodice, nesumnjivo ćete uspjeti da se barem nakratko osjetite kao dio te historije.


Plaza Mayor je svakako naredna lokacija koju je nemoguće zaobići. Ovaj centralni trg gradio se čak pune 44 godine, a tokom historije nekoliko puta mijenjao je ime i namjenu. Pored statue kralja Filipa III, ovaj trg je poznat i po svečanosti koja se ovdje organizira svakog 15. maja u čast svetog Isidora, zaštitnika Madrida.


Svoj krug kroz Madrid možete nastaviti obilaskom Puerta de Alcalá. Kapija Alcalá otvorena je 1778. godine na Trgu nezavisnosti, neposredno ispred ulaza u park Buen Retiro. Ovaj park je jedan od najvećih parkova u gradu, koji je do 1868. godine pripadao monarhiji, i u njemu možete videti statuu Palog anđela, Kristalnu palaču, galeriju Casón del Bueno Retiro, vojni muzej Ejéncito, stazu skulptura Paseo de la Argentina...


Kao pretposljednju tačku posjetite jedan od dva predivna muzeja, „Sorolla“ i „Lázaro Galdiano“. U muzeju „Sorolla“ uživat ćete u zbirci slika koje se igraju sa suncem i svjetlošću, poznatog španskog slikara iz Valencije, Joaquina Sorolle, dok kuća Lázara Galdiana skriva umjetnine i antikvitete stare i po nekoliko stotina godina.


Svoj krug kroz Madrid ovog aprila možete zatvoriti uz gurmanski užitak koji pruža međunarodni sajam dobre hrane „31st Salón de Gourmets“. Ove godine održava se od 24. do 27. aprila na gotovo 22.000 kvadratnih metara i s više od 1.400 izlagača koji će vam predstaviti gotovo 35.000 proizvoda.

Dok uživate u gurmanskim specijalitetima, nemojte se začuditi ukoliko naiđete i na tradicionalne proizvode iz naših predjela. Ajvar, koji sve češće nazivaju kavijarom od paprike, gurmanima iz cijelog svijeta predstavit će brand „Bakina tajna“, koji je u svijetu ljubitelja dobre hrane već prepoznat po svojim proizvodima vrhunskog kvaliteta, tradicionalne recepture i besprijekornog okusa.


Dobro došli u Madrid, grad kraljeva, flamenka i dobre hrane!
KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO