07.02.16 u 16:59

Na današnji dan rođena je Hasija Borić

Bosanskohercegovačka glumica i režiserka rođena je u Jajcu. 

7. februara 1953. godine u Jajcu rođena je Hasija Borić, bosanskohercegovačka glumica i režiserka. Gimnaziju i Srednju muzičku školu završava u Sarajevu. Poslije gimnazije, upisuje se u prvu generaciju studija glume, režije i teatrologije na Filozofskom fakutetu u Sarajevu. Po završetku studija odlazi u Split i zapošljava se u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, gdje je radila dvije sezone, zatim odlazi u Zagreb i ponovo se vraća u Sarajevo. 


1992. godine odlazi u Beč gdje ubrzo dobija angažman u bečkom Volkstheater-u. 2002. godine osniva Putujući teatar u okviru kojeg je napisala, režirala i interpretirala monodramu Majka Nuru počesto izruži u kojoj Hasija igra čak 22 lika različitih akcenata i dijalekata iz BiH i bivše Jugoslavije. Hasija Borić dobitnica je mnogobrojnih nagrada, kao što je nagrada za najbolju glumicu Radija Sarajevo 1989. godine, austrijska nagrada Karl Skraup za ukupan opus u sezoni 1997/1998 i nagradu Mostarska liska za najbolju glumicu za prestavu Feral Tribune Cabaret u režiji Tanje Miletić Oručević.


Glumila je i u filmovima Grbavica, Tunel, Laf u srcu, Stanica običnih vozova, Povratak. Hasija Borić trenutno je zaposlena u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO