22.02.16 u 13:00

Na današnji dan rođen je Hamid Dizdar

Hamid je bio stariji brat, poznatog bosanskohercegovačkog književnika Mehmedalije Maka Dizdara. 

Hamid Dizdar rođen je u Stocu 22. februara 1907. godine, a bio je stariji brat poznatog bosanskohercegovačkog književnika Mehmedalije Maka Dizdara.


Bio je službenik u Stocu, potom urednik sarajevskih listova Slobodna riječ, Jugoslavenska pošta, Pravda, Gajret, a nakon Drugog svjetskog rata direktor je Arhiva grada Sarajeva. Uređivao je časopise Odjek, Vidik i Život. Poeziju je počeo pisati kao socijalni pisac, a javio se u Knjizi drugova 1929. godine.


Prvu pjesmu objavio je u Zagrebačkom ilustrovanom listu 1925.. Kao zasebna djela objavio je i Narodne pripovijetke iz BiH, Ljubavne narodne pjesme iz BiH, Šaljive narodne pjesme, Muslimani i kršćani pod turskom vlašću u BiH, Bilješke o razvitku štampe u BiH, Obasjane staze, Proljeće u Hercegovini, itd. Za svoj književni rad dobio je više priznanja. Umro je u Sarajevu 17. jula 1967. godine.


Djela:


Arabeske, Kasaba šapč, Zapisi u kamenu, Obasjane staze, Niko se ne vraća, Proljeće u Hercegovini. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO