11.04.16 u 10:42

Na današnji dan RK Borac postao je prvak Europe

Borac je na putu do vrha Evrope te 1976. godine eliminisao čehoslovačku ekipu Červene hviezde, španski Kalipso, i u polufinalu njemački Gumersbah.

Prvi banjalučki rukometni klub osnovan je 1950. godine pod imenom RK Željezničar. Dvije godine kasnije mijenja ime u Borac, ime koje će postati prepoznatljivo u Evropi, a klub je postao i jedan od najtrofejnijih klubova bivše države. Borac je ujedno najtrofejniji rukometni klub iz Bosne i Hercegovine. Sedam puta su bili prvaci Jugoslavije, deset puta im je pripao Kup Jugoslavije, a 1991. godine osvojili su IHF Kup.


Banjalučani su 1975. godine igrali u finalu Kupa šampiona pred 6000 gledalaca gdje su poraženi od njemačkog tima Forveca sa 19:17. Samo godinu dana kasnije, 11. arpila 1976. godine, rukometni klub Borac napravio je historijski podvig popevši se na tron Europe. Pred oko 5 000 navijača u Banja Luci zlatna generacija Crveno-plavih u finalnom susretu Kupa šampiona pobijedila je dansku Fredericiju sa 17:15.


Za historijsku pobjedu najzaslužniji su: Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Nedjeljko Vujinović, Abas Arslanagić, Dobrivoje Selec, Momo Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Rade Unčanin, Slobodan Vukša, Boro Golić, Zoran Ravlić i trener Pero Janjić.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO