21.06.18 u 21:05

EH, DA... :)

Muški i ženski mozak se, naravno – razlikuju

Dio u mozgu koji je zaslužan za nagrađivanje, odnosno koji upravlja dopaminom, aktivira se kod žena prilikom donošenja prosocijalnih odluka, a kod muškaraca u trenucima kada su drski i sebični.

Muški mozak funkcionira potpuno drugačije od ženskog - ako to tvrdite cijeli život (ponekad se i na taj način opravdavajući za nesporazume s partnerom), vi ste u pravu.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Zürichu analizirali su ponašanje 56 muškaraca i žena,odnosno pratili funkcije mozga u trenucima donošenja odluka.

Eksperiment je pokazao da dio u mozgu koji je zaslužan za nagrađivanje, odnosno koji upravlja dopaminom, aktivira se kod žena prilikom donošenja prosocijalnih odluka, a kod muškaraca u trenucima kada su drski i sebični.

Ispostavilo se da muški mozak nagrađuje sebičnost, a ženski velikodušnost. "Žene i muškarci velikodušnost obrađuju na različite načine, no te su razlike najvjerojatnije posljedica naučenih društvenih normi ponašanja", objasnio je Philippe Tobler, neuroznanstvenik sa spoemnutog sveučilišta i koautor studije.

Znanstvenici koji su sudjelovali u ovo istraživanju poručuju kako bi trebalo u budućnosti staviti naglasak na istraživanje rodnih razlika.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO