21.02.20 u 15:19

SAVJETI

Može li se smršavjeti za sedam dana?

Pitanje iz naslova muči većinu ljudi - obično dođe neko događanje na kojem moramo izgledati savršeno, a višak kilograma nikako da ode...

Mršavljenje je samo nekim ljudima jednostavno - ostatak svijeta muku muči s viškom kilograma, a svatko se barem jednom našao u situaciji da ima sedam dana za skidanje viška kako bi izgledao najbolje što može.

No, je li realno izgubiti dvije-tri kile za sedam dana? Stručnjaci tvrde da nije nemoguće, no obično se te kile jednakom brzinom i vrate....

"Ukoliko želite izgubiti kilograme i izbjeći JO-JO efekt trebalo bi sedmično gubiti od pola kilograma do kilogram. Ovom ćete dinamikom dugoročno održati novostečenu kilažu. Ukoliko sedmično gubite kilogram i po do dva, a moguće je, velika je vjerovatnost da ćete ih ubrzo vratiti natrag", objašnjava za Women's Health liječnica Lauren Slayton.

No, svako od nas je drugačiji i na gubitak kilograma utičui brojni faktori pa nije zahvalno generalizirati. Ovo su glavni među njima:

Kalorijski deficit -
kako biste tačno znali koliko kalorija je potrebno vašem organizmu, odnosno ukoliko želite smršavjeti, za koliko trebate srezati dnevni unos, najbolje bi bilo napraviti biodinamičku analizu, koja određuje koliko kalorija gubimo u mirovanju i kolika nam je mišićna masa. Okvirno, trebalo bi dnevno pojesti 500 kalorija manje, no što ih tijelo sagori kako bismo na tjednoj bazi izgubili pola kilograma. Ako tome pribrojimo i trening, bez problema ćemo gubiti kilogram sedmično.

Recimo da u mirovanju sagorimo oko 1300 kalorija (bazalni metabolizam) i još oko 350 na vježbu, to je 1659 kalorija ukupno. Želimo li smršati, trebalo bi unositi oko 1250 kalorija, nikako manje od toga.

Mišići -
ukoliko brzo gubimo kilograme, vjerojatno uz vodu gubite i mišićnu masu, a to nam nije u interesu. Zato je vrlo bitan trening snage. Jačanje i izgradnja mišića pomoći će tijelu da sagori više kalorija, jer mišići troše kalorije, a masti ne. Dizanje utega djelotvorno topi masti.

Stres - otežava mršavljenje jer se pod stresom u tijelu pojačano luči kortizol te sve ono što pojedemo organizam pretvara u masti i skladišti u slučaju da mu zatreba (jer mozak kada smo pod stresom misli da se nalazi u opasnosti).

Voda -
ako brzo gubite kilograme, vjerojatno ne gubite masnoće, nego vodu. Sporije mršavljenje je bolje. Ono je znak da tijelo sagorijeva masnoće, a ne da gubi vodu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO