25.06.18 u 20:54

ZANIMLJIVO!

Može li se seks smatrati vježbom?

Ne samo da je ugodno iskustvo, već postoje ozbiljne tvrdnje da seksom možemo pomoći zdravlju u jednakoj mjeri kao i vježbanjem.

Još 1960-tih istraživanja su dokazala da seks potiče jednake psihološke reakcije kao i vježbanje. Tijekom seksa ljudi brže dišu, ubrzava im se rad srca i podiže krvni tlak - a sve se to događa i kad vježbamo.

U novije doba i uz pomoć novije tehnologije omogućeno je još kvalitetnije proučavanje ove teme, a rezultati su vrlo slični. Pokazalo se da seksualni odnosi potiču u tijelu srednju razinu stresa - oko 75% od količine koju preživljavamo tijekom vježbanja. Ta razina stresa tijekom odnosa (koji u prosjeku traje 33 minute) smanjuje se i povećava, a većinu vremena ipak se zadržava na nižim razinama.

Seks je donekle poput vježbe


Seks bi se mogao proglasiti vježbom, ali istovremeno se i ne bi. Ako uspoređujemo samo psihološke promjene u tijelu, onda bismo ga mogli izjednačiti s vježbanjem.

No ako vjerujemo u to da bi vježba trebala mijenjati naš fizički izgled, onda se te dvije aktivnosti ne bi mogle izjednačiti. Za većinu nas seks ne traje dovoljno dugo, niti ga upražnjavamo dovoljno često, da bi smo njime mogli izazvati dugoročne promjene na tijelu.

Osim toga, postoje i druge beneficije koje stječemo vježbanjem, poput izgradnje mišićne mase, što seksom ne možemo postići.

Sljedeća stvar koju moramo uzeti u obzir je ta da muškarci i žene drugačije reagiraju i na seks i na vježbanje.

Kako vježbanje utječe na seks, a seks na vježbanje?

U svakome slučaju, vježba može samo poboljšati naš seksualni život i izdržljivost. Kod žena, primjerice, vježbanje može pomoći da osjećaju manju bol u predjelu zdjelice tijekom seksa, povećava samopouzdanje i pojačava intenzitet osjeta. Kod muškaraca vježba pomaže trenirati mišiće koji pomažu kontrolirati preuranjenu ejakulaciju, povećavajući time izdržljivost.

A je li preporučljivo seksati se prije važnog sportskog natjecanja?

Nema dokaza da bi seks negativno utjecao na nečiji sportski uspjeh, no ne preporučuje se upustiti u seksualnu aktivnost manje od dva sata prije nekakvog natjecanja. Razlog tome je jednostavan: umorit ćete se i nećete imati dovoljno vremena da se oporavite.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO