07.11.19 u 16:06

STVARNO?

Može li nam post pomoći u mršavljenju?

Post može pomoći organizmu jer oponaša prehrambene navike pračovjeka, vjerovali vi to ili ne (ili mislili da ste ipak nešto napredovali u zadnjih par desetaka hiljada godina...)

Post je uvijek kontroverzna tema - treba li ga primjenjivati, hoće li biti učinkovit, kako ćemo izdržati bez hrane...

Na sva ova pitanja novo istraživanje ponudilo je odgovore i dokazalo je post može pomoći organizmu jer oponaša prehrambene navike pračovjeka. Studija je dokazala da su ljudi koji nisu jeli po 36 sati, a zatim su sljedećih 12 sati jeli što god su htjeli, izgubili više od tri kilograma u mjesec dana.

Ono što je ključno je da njihov imunološki sustav nije niti malo patio za razliku od dijeta na kojima se ograničavaju kalorije i izbacuju određene namirnice.

Znanstvenici sa Sveulišta u Grazu vjeruju da tajna ovakve prehrane leži u tome što nalikuje na raspored kakav smo imali prije nekoliko hiljada godina kad hrana nije mogla biti dostupna svaki dan.

Sudionici istraživanja jeli su otprilike 12 sati i u to vrijeme nisu imali nikakve restrikcije te su mogli jesti u neograničenim količinama. Na kraju se ispostavilo da su smanjili unos kalorija za 35 posto i izgubili 3.5 kilograma nakon 4 sedmice.

Njegov kolega Frank Madeo dodao je: "Razlog zašto je to tako učinkovito možda leži u evoluciji. Naša fiziologija je već upoznata s periodima posta tj. gladovanja koja je popraćena većim unosom hrane."

Dio sudionika je nastavio pratiti dijetu sljedećih šest mjeseci. Imunitet im je i tada bio stabilan, imali su manje masnih nakupina u području trbuha.

Povećale su se i razine hormona triodotrina koji je povezan s dužim životnim vijekom.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO