30.07.20 u 14:15

PRIPAZITE

Mladi trebaju ozbiljno uzeti koronu

Pokazalo se da se oko dvije trećine ispitanika vratilo svom uobičajenom zdravstvenom stanju otprilike tjedan dana nakon testiranja, ali njih 35 posto i dalje se nije osjećalo sasvim dobro ni dvije do tri sedmice.

Korona napada,a mladi se većinom ne ponašaju baš kako treba, jer nalazi pokazuju da se oporavak može produžiti, čak i kod mladih bez kroničnih zdravstvenih stanja, što potencijalno može dovesti do produženog izbivanja s posla, studija ili drugih aktivnosti, navodi se u izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Vrijeme oporavka pacijenata sa blažim simptomima
važno je, navode, za razumijevanje utjecaja bolesti koje se povezuju s covidom-19 te posljedično prevencije, liječenja te izrade javnih politika koje će odgovoriti na potencijalnu zdravstvenu krizu.

Iako su se mnoga istraživanja usredotočila na hospitalizirane bolesnike s Covidom-19, istraživači su željeli utvrditi kakav je oporavak ambulantnih pacijenata s manje teškom bolešću.

U istraživanje su bili uključeni ljudi koji su bili pozitivni na COVID-19 i pokazivali barem jedan simptom. Intervjui su napravljeni 14 do 21 dan nakon što su pacijenti dobili pozitivan nalaz na koronavirus.

Pokazalo se da se oko dvije trećine ispitanika vratilo svom uobičajenom zdravstvenom stanju otprilike sedam dana nakon testiranja, ali njih 35 posto i dalje se nije osjećalo sasvim dobro ni dvije do tri sedmice kasnije.

U populaciji između 35 i 49 godina oporavljao se svaki treći, a među onima starijima od 50 svaki drugi ispitanik osjećao je posljedice zaraze i tri sedmice nakon pojave simptoma.

Ovakvi nalazi upućuju na to da zaraza koronavirusom može rezultirati produženom bolešću u kod pacijenata s blažim simptomima, što uključuje i mlade.

Na zaostale simptome žalio se i svaki peti mlađi ispitanik bez zdravstvenih stanja. Najčešći simptomi koje su prijavljivali rekonvalescenti od Covida-19 bili su kašalj i umor.

Nalazi pokazuju da COVID-19 nije 'samo još jedna gripa'; više od 90 posto oboljelih od gripe vrati se u normalu unutar dvije sedmice nakon pozitivnog testa, piše Live Science. Stoga je bitno i mlade uključiti u javnozdravstvene politike te i njima približiti činjenicu da je izrazio važno održavati razmak, prati ruke i općenito održavati visoke higijenske standarde, zaključuju.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO