17.04.19 u 14:42

LJUBIMCI

Mačke se definitivno drže u kući

Znanstvenici su kao zanimljivost izdvojili i to da izgledi da mačke koje borave vani budu zaražene nekim parazitom ili mikrobom to veći što mačka živi dalje od ekvatora.

Mačke su drugi najomiljeniji kućni ljubimac, a za njih dileme nema - bolje je da su u kući i opravdaju svoje ime u potpunosti, objavili su američki znanstvenici.

Mačke kojima je dozvoljeno da izlaze iz kuće imaju tri puta veće izglede za zarazu uzročnicima bolesti ili parazitima u odnosu na one koje borave u kući, navodi se u radu objavljenom u časopisu Kraljevskog društva Biology Letters.

Ljudi bi isto tako trebali primiti na znanje da mačke mogu prenijeti neke od tih bolesti na ljude, ističu znanstvenici.

Znanstvenici su kao zanimljivost izdvojili i to da  izgledi da mačke koje borave vani budu zaražene nekim parazitom ili mikrobom to veći što mačka živi dalje od ekvatora.

- Sa svakim stupnjem zemljopisne širine izgledi za zarazu rastu četiri posto, kaže voditeljica istraživanja Kayleigh Chalkowski, znanstvenica šumarskog fakulteta sveučilišta Auburn u Alabami.

- Tropska područja doživljavate kao ona bogatija divljim životinjama i parazitima. No čini se da zemljopisne širine imaju obrnuti učinak, kazala je za AFP.

Kako bi se riješila dilema koje je mjesto bolje za boravak mačaka Chalkowski i njezin tim pročešljali su više od 20 ranijih istraživanja u kojima je proučavana učestalost mačjih bolesti s obzirom na uvjete u kućama i izvan njih.

- Ovo je prvi puta da je na različitim lokacijama precizno utvrđen, kao faktor rizika zaraze kod mačaka, pristup vanjskom prostoru u slučaju raznih patogena, kazala je Chalkowski.

To je konzistentno utvrđeno za gotovo sve mačje bolesti među kojima i  toksoplazmozu i mačje nematode koje se prenose na ljude.

- Zapravo, gdje god da ste na svijetu, držanje mačke u kući dobar je način da budu zdrave i nezaražene, kaže Chalkowski. To je posebno dobar savjet, dodaje ona, "s obzirom na to da mnogi patogeni koje mačka nosi mogu se prenijeti na ljude".

I druge pripitomljene životinje također na ljude mogu prenijeti bolesti pa psi mogu prenijeti bjesnoću a stoka bolesti probavnog sustava. Divlje mačke prvi su puta vjerojatno stigle u ljudske zajednice u potrazi za glodavcima i pripitomljene su prije nekih 5000 godina.

U drevnom Egiptu bile su povezane s bogovima i stoga poštovane. Procjenjuje se da su oko 500 milijuna mačaka širom svijeta kućne ljubimice.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO