09.07.15 u 00:53

PREDSTAVLJAMO VAM NOVI RENAULT TALISMAN

Limuzinska "amajlija" unikatnog spoja senzualnosti i udobnosti

Renault iznova definiše D segment i ponosno predstavlja model Talisman, svoju novu poslovnu limuzinu, kojom savršeno objedinjuje ravnotežu proporcija, elegancije i izuzetnog osjećaja za detalje.

Pravila unutar D segmenta s novim Renaultom Talismanom dobivaju nove obrise. Trovolumenska limuzina ističe se elegancijom prema svjetskim mjerilima najvišeg ranga. Renaultovi dizajneri su se vratili osnovama kreiranja limuzine, ali pri tom uspostavili idealne proporcije i savršenu ravnotežu između različitih volumena.

Uglađen dizajn

Sa ukupnom dužinom od 4,85m i širinom od 1,87metara, Talisman naglašava velikodušni unutrašnji prostor, spojen u jedinstveni vanjski dizajn neočekivan za limuzinu ovog tipa. Bliska saradnja dizajnera i inžinjera omogućila je postizanje idealnog omjera, jedna trećina/dvije trećine, ostakljenih površina i karoserije. Uz međuosovinski razmak od 2,81m izduženi poklopac motora i velike točkove (veličina do 19 inča) profil Talismana djeluje dinamično i ujedno skulpturalno.

Sa svojim naglašenim izgledom hromirane maske i istaknutog logotipa,  Renault Talisman snažno i inspirativno odiše snagom i povjerenjem. Renaultov novi vizuelni potpis nastavlja se kroz dnevna svjetla ''C'' oblika, koja se protežu sve do branika. Nizak završetak zadnjeg poklopca dopunjen je neobičnim dizajnom svjetlosnih tijela u 3D tehnologiji, koja se vizuuelno spajaju u jednu cjelinu.

Unutrašnjost koja spaja toplinu, čiste linije i kvalitetu

Tumačenje klasičnog dizajna izvana reflektiralo se i na enterijerni stil sa porukom topline i visoke kvalitete izrade. Unutrašnji prostor je vizuelno podijeljen na tri horizontalne cjeline, koje čine noseću strukturu unutrašnjeg prostora. Kontrast toplih boja i materijala mekanih na dodir doprinosi dojmu velikodušnosti i prostranosti, dok mukotrpna pažnja i posvećenost detaljima na ergonomiji i dizajnu, stvaraju prirodnu privlačnost na prvi pogled.

U svom segmentu Talisman konkuriše za prvaka po najprostranijoj kabini i prostoru za odlaganje. Užitak koji uživa vozač jednako je primamljiv i saputnicima, a kabina kao jedna od najprostranijih u klasi posebno se ističe u tri područja: prednji i stražnji prostor za glavu, te prostor za koljena u drugom redu sjedišta. Visina od sjedišta do krova iznosi nenadmašnih 902mm sprijeda i 855mm straga, dok 262mm za koljena na stražnjoj klupi Talismanu daju punopravan status predsjedničke limuzine. No, tu se iskorištenost prostora ne završava.

Sa više od 25 pretinaca intuitivno raspoređenih po cijeloj kabini, uključujući 8-litarski boks za rukavice, ugođaj u novom Talismanu ne poznaje granice praktičnosti. Dozu poslovne limuzine sposobne da preveze četiri torbe za golf nadopunjuje, sa zapreminom među najboljima u svojoj klasi, 608 dm3 (VDA) izdašni prtljažnik, idealan i za porodične potrebe.

Sveobuhvatna i prijateljski nastrojena multimedija

Talisman se može pohvaliti s tri nivoa multimedijske opreme. Osnovni model donosi digitalni radio uređaj spojen na 4,2–inčni (11 cm) ekran, sa besprijekornim prijemom i kvalitetom zvuka jednakom CD-u.
Kod srednje opremljenih modela stiže multimedijski paket R-Link2 povezan na 7-inčni (18 cm) horizontalno postavljeni ekran, dok se top opremljene verzije mogu pohvaliti ''portretno'' ugrađenim 8,7-inčnim (22 cm) ekranom osjetljivim na dodir.

Trudeći se da učine korištenje vozila personalizovanim, Talismanov software sadrži opciju kreiranja šest različitih profila za šest različitih korisnika.

Za korištenje servisa R-Link Store, Renault nudi sveobuhvatan katalog aplikacija, posebno razvijenih za upotrebu u vozilu, uključujući Coyote® upozorenja, tri Michelinove aplikacije (hoteli, restorani i putovanja), cijene goriva i glasovno čitanje elektronskih poruka.

Užitak u vožnji nadziran Multi-Sense tehnologijom

Užitak u vožnji je jedan od ključnih atributa očekivanih od velike poslovne limuzine. Zahvaljujući niskom težištu i niskom položaju gravitacije, TALISMAN je vozački izbrušen kako bi ispoštovao vrhunski užitak u vožnji.

Preuzimajući duh koji prevladava kod novog Espacea, Renault je upotrijebio sve svoje znanje iz područja stručnosti šasije i motora i nadopunio to s tehnološkim inovacijima po kojima se razlikuje od konkurencije. Jedinstvena kombinacija 4Control šasije i elektronski kontrolisanih opruga amortizera upareni su na način koji nikada do sada nije vidjela jedna poslovna limuzina. Takva postavka ovjesa garantuje Talismanu stabilnost u zavojima, ali i zavidnu agilnost na brzoj cesti.

Vrhunac Renaultovog inžinjerstva jeste tehnologija Multi-Sense, koja spaja i koordinira različitim tehnolgijama čineći svaki pređeni metar užitkom. Multi-Sense je centralni mozak Renaultovih top modela, koji operiše sa radom 4Control šasije, adaptivnog ovjesa, upravljača i EDC mjenjača.

Zahvaljujući ovom genijalnom sistemu, Talisman omogućuje pristup svojim putnicima prema njihovom trenutnom raspoloženju, i to prema unaprijed programiranim postavkama Comfort, Sport, Eco i Neutral.

Reducirana težina i efikasni agregati

Za pogon novog Talismana zaslužni su efikasni i visokoperfomansni motori male radne zapremine. Aktuelni downsize turbomotori razvijeni su korištenjem Renaultovog dugogodišnjeg iskustva iz Formule 1.

Čelični klipovi, direktno ubrizgavanje goriva, stop&start tehnologija i povrat energije dobivenje kočenjem, glavni su nosioci modernih motora Energy generacije.

Dvije benzinske (TCe 150 i TCe 200) i tri dizelske (dCi 110, dCi 130 i dCi 160) jedinice okrunjene Euro6 normom izduvnih plinova zadovoljavaju sve potrebe evropskih kupaca.

Oba benzinca eksluzivno će biti opremljena sa 7-stepenom EDC automatikom sa dvostrukim kvačilom. Ulazni i srednji dizelaš bit će moguće upariti sa 6-stepenim ručnim ili 6-stepnom EDC automatikom, dok je za najsnažnijeg TwinTurbo dizelaša dCi 130 rezervisan EDC sa šest stepeni prenosa.

Transforimisana i modernizovana Renaultova tvornica Douai u Francuskoj sa značajnim ulaganjima u ljudske i materijalne resurse bit će Talismanovo mjesto nastanka.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO