16.04.16 u 15:53

"POSLJEDNJA EPOHA"

Krajem augusta snimanje prvog igranog filma o genocidu u Srebrenici

Prvi igrani film o Srebrenici ''Posljednja epoha'' o životu tokom i nakon genocida u tom gradu, režisera i scenariste Veysela Atasevera iz Njemačke, bit će sniman krajem augusta i početkom septembra.

Reditelj Atasever danas je u Sarajevu najavio snimanje ovog ostvarenja, kroz tri različite perspektive: priču vojnika UN-a, priču djevojčice koja je tokom rata napustila Bosnu i Hercegovinu, a 20 godina poslije saznala da su joj u zemlji porijekla ubijeni roditelji, te kroz priču majke koja je preživjela genocid u Srebrenici.

Istakao je da će film biti podijeljen u dva vremenska razdoblja, na 1995. i 2015. godinu.

Ideju za snimanje filma dobio je prije dvije godine kada je na televiziji gledao prijenos obilježavanja 11. jula u Srebrenici.

- Moja je ljudska obaveza da snimim taj film - naglasio je  Atasever.

Scenaristkinja i producentica filma Funda Ayan je kazala da će scene biti snimane u Srebrenici, Njemačkoj i Holandiji, a film na bosanskom i engleskom jeziku.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović, koja će u filmu predstavljati majku što joj je rat uzeo sve, istakla je da njoj ovo ostvarenje neće pomoći da smiri tugu i bol, ali da je jako bitno snimati i pisati o ratnim dešavanjima u Srebrenici i BiH da bi generacije koje nisu bile rođene devedesetih godina znale šta se dešavalo na ovim prostorima.

Smatra da je zaborav veliki neprijetelj i da se u BiH ne smije dopustiti.

Njemačka glumica bh. korijena Mersiha Husagić, koja je 1992. godine iz Bijeljine otišla u Njemačku, izrazila je zadovoljstvo što je dobila glavnu ulogu u filmu. Kazala je da je to njen doprinos da se svijetu pokaže ono što se dešavalo u Srebrenici.

- Ovo je film o istini i ne može se porediti s iskustvima u izmišljenim pričama - dodala je Husagić.

Fotografije za potrebe filma ustupio je bh. fotoreporter Ahmed Bajrić. Rekao je da su njegove fotografije iz Srebrenice i o proboju Srebreničana već obišle cijeli svijet, ali da treba konstantno podsjećati na te strahote.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO