10.08.18 u 13:31

FIBA POSTAVILA ULTIMATUM

Kosovari još uvijek nisu doputovali na Eurobasket

Kadetska košarkaška reprezentacija Kosova još nije doputovala u Sarajevo na Evropsko prvenstvo B divizije, kojem je domaćin naša zemlja, a još se ne zna da li će i doputovati.

Eurobasket je počeo sinoć, a reprezentativci Kosova bili su kući. Ambasada BiH u Makedoniji odbila im je izdati vize, jer čeka da se ministar vanjskih poslova BiH Ministar Crnadak smiluje i odobri saglasnost za “pečat”.


Reprezentativci Kosova su sinoć trebali igrati protiv BiH, a FIBA je ovu utakmicu prolongirala za 12. august. To znači da, ipak, postoji mogućnost da se iznađe rješenje, što je za Faktor potvrdio i Sejo Bukva, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH u ostavci.


– Učinit ćemo sve da reprezentativci Kosova dobiju vize i borit ćemo se da to danas završimo – kazao je Bukva dodavši:


– Danas je zadnji rok koji nam je dala FIBA. Možemo pomjeriti utakmice i sve organizovati, samo ako bude dobre volje i ako ministar Crnadak da dozvolu za izdavanje viza.


Bukva je pojasnio i saopćenje iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje tvrdi da su predstavnici KSBiH iz Republike Srpske protiv dolaska reprezentacije Kosova u Sarajevo.


– Upravni odbor KSBiH, čiji je predsjednik u to vrijeme bio Aleksandar Fulurija, a koji je iz RS-a, prije godinu je jednoglasno odlučilo da budemo domaćini Evropskog prvenstva. KSBiH u cijeloj priči nije krivac i samo je pitanje dobre volje hoće li Crnadak dozvoliti izdavanje viza. Ne mogu da shvatim da će neko djeci uskratiti zadovoljstvo da dođu u BiH i da odigraju turnir. Ne shvatam zašto neki miješaju politiku i sport i, što je najgore, i djecu – ističe Bukva naglasivši da bi KSBiH mogao snositi određene sankcije u slučaju da reprezentativci Kosova ne dobiju vizu i ne dođu u Sarajevo:


– Evropsko prvenstvo je počelo i ono će biti završeno sa Kosovom ili bez njega. Tek poslije Eurobasketa FIBA će odlučiti o sankcijama. Vjerovatno bi se one odnosile na to da u budućnosti ne bismo dobili organizaciju nekog takmičenja, iako smo posljednjih godina bili odlični domaćini i dobili smo mnoge pohvale iz FIBA-e za sva takmičenja koja su se igrala u našoj zemlji.


Bukva je naglasio da je Mirsad Đonlagić, član Upravnog odbora KSBiH, zadužen za kontakte sa ministrom Igorom Crnadkom. Pokušali smo kontaktirati i njih dvojicu, ali nisu odgovarali na naše pozive. Možda su zauzeti oko rješavanja skandala sa vizima, a hoće li spriječiti veliku blamažu, saznat ćemo tokom dana…

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO