09.12.19 u 11:21

ZANIMLJIVO

Koliko nam sna zapravo treba?

Količina sna bi svaki dan trebala biti ista, no stvarna količina se mijenja ovisno o poslu, obiteljskim obvezama, društvenom životu ili možda novoj seriji koja je upravo izašla.

Manjak sna može utjecati ne samo na vaše raspoloženje nego i tjelesnu težinu, metabolizam i moždane funkcijue

Količina sna bi svaki dan trebala biti ista, no stvarna količina se mijenja ovisno o poslu, obiteljskim obvezama, društvenom životu ili možda novoj seriji koja je upravo izašla.

Količina sna koja nam je potrebna se mijenja tijekom života. Dok bebe spavaju po 17 sati dnevno, odraslima će biti dosta samo 7 sati.

Prema istraživanju Američke zaklade za san, preporučena količina sna za određenu dob iznosi:

Od rođenja do 3 mjeseca: 14 do 17 sati
4 do 11 mjeseci: 12 do 15 sati
1 do 2 godine: 11 do 14 sati
3 do 5 godina: 10 do 13 sati
6 do 13 godina: 9 do 11 sati
14 do 17 godina: 8 do 10 sati
18 do 64 godina: 7 do 9 sati
65 godina i više: 7 do 8 sati

Ove vrijednosti su okvirne jer je u obzir potrebno uzeti i cikluse sna. Jedan ciklus traje otprilike 90 minuta i sastoji se od pet faza. Za dobar san, potrebno je proći kroz pet ili šest ciklusa svake noći.

Ako znate u koliko sati se trebate probuditi, vrlo je lako odrediti kada je vrijeme za krevet. Jednostavno zbrojite pet ili šest ciklusa od 90 minuta i dodajte 15 minuta kojih vam je potrebno da zaspite.

Tako, na primjer, ako se trebate probuditi u 7 sati ujutro, kako bi se probudili odmorni na spavanje bi trebali poći u ponoć i 15 minuta.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO